STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Agricultura & Agro-Food

Danezii fac agricultura performanta in cea mai saraca zona a Romaniei, Faurei

teren arabilIn satul Surdila Greci de langa orasul Faurei iese, de departe, in evidenta sigla First Farms si un sir de utilaje agricole mari si verzi, aliniate in apropierea drumului ce leaga Buzau de Braila. Este vorba despre o companie daneza care detine deja 4.000 de hectare de teren aici.

In opt ani, FirstFarms a reusit sa cumpere de la localnici, care cei mai multi detin cate 1-2 hectare de pamant, 4.000 de hectare si sa castige, astfel, o pozitie dominanta. Danezii sustin ca Romania este foarte buna pentru investitii in agricultura. Singura probleme este aceea ca pamantul nu este „comasat”, dupa cum spune Anders Norgaard, CEO-ul danez al FirstFarms. Compania este listata pe bursa de la Copenhaga si are operatiuni si in Slovacia, fiind condusa de un fost bancher.

Dincolo de discrepantele uriase in modul cum fac agricultura, localnicii ara cu plugul tras de un cal, danezii de la FirstFarms conduc tractoare de sute de cai-putere, iar dimineata se saluta pe camp cu romanii. Ei au ajuns aici dupa ce statul danez a lansat un program de finantari pentru investitorii in agricultura in alte tari, prin care se acorda credite ieftine cu care se pot cumpara terenuri in afara Danemarcei.

Primele pe lista au fost puterile agricole est-europene pentru ca aici terenurile sunt cu 90% mai ieftine decat in anunturile de la agentiile imobiliare din Copenhaga, dupa cum scrie Ziarul Financiar, care a relatat povestea danezilor de langa Faurei.

Daca in alte comune din sudul tarii lo­calnicii raspund la apelul liderilor agricoli ro­mani, langa Faurei tonul este dat, fara indoiala, de danezi. In peisajul saracacios al zonei se distinge, iesind din pamant, un postament me­talic pe care scrie „cumparam terenuri agri­co­le”, iar in apropiere flutura steagul pe care scrie FirstFarms.

FirstFarms este singura ferma din România listata pe o bursa in strainatate si care se evidentiaza, in satul Surdila Greci, cu o flota de trac­toare si combine de mare capacitate, precum si cu uni­for­mele verzi purtate de angajati. Harta terenurilor din zona este un adevarat puzzle de mici parcele neregulate ce incepe sa capete forme unitare cu ajutorul banilor pompati de danezi.

In cei opt ani de cand sunt in Romania ei au reusit sa isi construiasca aici cel mai impor­tant centru local de productie de circa 4.000 de hec­tare de teren arabil, iar acestia sunt primii pasi, caci danezii de la First Farms au in plan si in­vestitii in silozuri si nu sunt ex­clud nici intrarea pe zootehnie.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.