STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Banci & BNR

Curtea Constitutionala austriaca a decis ca pierderile din lichidarea Hypo Alpe Adria Bank sa nu fie suportate de creditori

hypo-alpe-adria-bankaNationalizarea in 2009 a Hypo Alpe Adria, candva simbolul expansiunii bancare austriece in Balcani, a fost insotita de un scandal imens in care manageri acuzati de incompetenta au fost bagati la inchisoare, politicieni au fost facuti de rusine, iar platitorii de taxe au fost pusi in fata unor costuri de 5,5 miliarde de euro.

Scandalul continua si in 2015, cu guvernul austriac primind o lovitura de la Curtea Constitutionala, care i-a spulberat mult-laudatele planuri de a evita ca banii contribuabililor sa fie inghititi de criza bancii falimentare, obligand creditorii sa suporte pierderile rezultate din lichidarea institutiei de credit.

Grav este ca aceste planuri erau privite ca un test pentru noile reguli „revolutionare” ale Uniunii Europene (UE), care stabilesc cine plateste nota cand o banca se prabuseste.

Curtea Constitutionala austriaca a hotarat ca este neconstitutionala legea care obliga anumiti detinatori de obligatiuni emise de Hypo sa renunte la datorii de peste 1,6 miliarde de euro, dupa cum relateaza agentia Dpa. Aceasta inseamna ca guvernul austriac a ignorat (sau nu-si cunoaste) propriile legi pentru a linisti alegatorii.

„Decizia Curtii Constitutionale este o decizie buna pentru detinatorii de obligatiuni, dar jenanta pentru guvern. Nu este o lege pe care ai astepta-o de la Austria”, a afirmat Franz Schellhorn, directorul think-tank-ului Agenda Austria.

Banca a fost introdusa intr-un program de lichidare si au fost suspendate pana cel putin in mai 2016 plata obligatiunilor, inclusiv a unora garantate de landul Carinthia, unde-si are originea Hypo. Printre creditorii care ar fi suferit pierderi se numara banci austriece si germane, fonduri de investitii, precum PIMCO, asiguratorii Vienna Insurance Group si Uniqa, cei mai mari din Austria, si o subsidiara a Bancii Mondiale.

Garantiile sunt o solutie comuna in Austria pentru a permite landurilor sa sprijine bancile locale care, la randul lor, sprijina economiile locale. In cazul Hypo, aceste garantii au permis extinderea masiva a bancii in strainatate. Cu acces nelimitat la credit ieftin, banca a investit enorm in Europa de Est si a finantat proiectele „de suflet” ale politicienilor din Carinthia.

Acum, Curtea Constitutionala a explicat ca legea care obliga creditorii sa suporte pierderile bancii este nedreapta si ii loveste arbitrar doar pe creditorii ale caror imprumuturi expira inainte de iulie 2019 pentru a participa in asa-numitul „bail-in” bancar.

Hypo  a fost nationalizata in 2009, dupa ce planurile ambitioase de a se extinde pe pietele riscante din Balcani au avut un deznodamant nefericit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.