STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Balanta de Plati & Politica Valutara, Piata Valutara, Banci & BNR

Cursul valutar va fluctua mai mult, iar dobanzile la lei vor fi mai stabile

dolarPiata valutara din Romania ar putea arata o volatilitate mai ridicata a cursului de schimb, in functie de eventualiatatea unor tensiuni externe sau interne, iar creditarea in lei va deveni majoritara.

Cresterea stocului creditelor in moneda nationala la peste 50% din total ar putea sa determine diminuarea senzitivitatii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) la deprecierea leului. Pe de alta parte, vom asista la stabilitatea dobanzilor in lei, cu impact asupra stimularii creditarii in lei, dupa cum sustin analistii citati de Ziarul Financiar.

Ponderea creditelor in lei urmeaza sa egaleze, in 2015, ponderea imprumuturilor in valuta, iar anul viitor ar putea sa devina majoritara, potrivit estimarilor BNR.

In anii de boom creditarea in valuta a explodat, ajungand la o pondere de circa 60% din total, iar BNR nu putea sa faca abstractie de evolu­tia cursu­lui, ceea ce s-a si intamplat, scrie ZF.

Guvernatorul BNR Mugur, Isa­rescu, a declarat ca in perioada ur­măatoare am putea asista la variatii mai mari ale cursului si nu sunt excluse variatii de 5% in momente de oscilatii puternice ale capitalurilor straine, cum au fost cele legate de criza din Grecia. „Nu poti sa tii toate baloanele intr-o mana. In economie este foarte greu sa faci jonglerii”, a spus Isarescu.

FMI a recomndat, recent BNR sa intervina mai putin pe piata valutara si sa permita o volatilitate mai mare a cursului de schimb, pentru a trece gradual la o politica de tintire completa a inflatiei. Fondul mentioneaza ca in urma discutiilor cu Mugur Isarescu acesta a fost de acord sa mai slabeasa fraiele leului, insa cu prudenta, pentru a nu-i afecta prea mult pe cei cu credite in valuta.

In aceasta primavara am asistat la nou episod de volatilitate pe piata valutara. Dolarul a inceput sa accelereze in martie, ducand cursul, pentru prima data, peste pragul de 4 lei/dolar, astfel ca fata de 2014, moneda americana a castigat 30%.

Dolarul s-a mai apropiat de pragul de 4 lei la jumatatea lui ianuarie, insa nu a reusit sa treaca peste acest nivel, consemnand chiar o tendinta de depreciere, in saptamanile urmatoare. In martie insa, dolarul a urcat puternic si a depasit francul elvetian la cursul BNR.

„In scenariul nostru de baza, ne asteptam la o evolutie stabila a cursului leului fata de euro. Cu toate acestea, episoadele de volatilitate sunt foarte posibile, generate atat de factori externi, cat si interni”, declara in martie Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Tot in martie, Radu Craciun, economistul-sef al BCR, declara ca „episoadele de volatilitate cred ca sunt posibile si vor fi cauzate mai degraba de evolutiile din regiune, precum cele legate de relatia Greciei cu zona euro sau de Ucraina”. Acesta adauga ca devalorizarea leului fata de franc si dolar influenteaza diferit actorii economici. Astfel, cei care au credite in franci si dolari vor avea rate de plata in crestere, in aceasta categorie intrand si Romania pentru obligatiunile denominate in dolari.

Daca asteptarile BCR pentru sfarsitul acestui an erau pentru un curs leu/euro tranzactionat in jurul unei valori medii de 4,45, grupul Erste, de exemplu, anticipa un curs EUR-CHF in jur de 1,13 si un curs EUR-USD in jur de 1,04, ceea ce sugereaza rate de schimb potentiale pentru leu/franc si leu/dolar: respectiv 3,94 şi 4,28.

Evolutia cursului este un subiect extrem de sensibil, in conditiile in care peste 60% dintre imprumuturile contractate de populatie si companii sunt in valuta, cea mai mare parte fiind în euro. In aceste conditii, episoadele de depreciere a leului au un efect psihologic puternic asupra romanilor. Stocul creditelor in valuta acordate persoanelor fizice era in noiembrie 2014 echivalentul a 62 miliarde de lei, echivalentul a 14 miliarde de euro, din care aproape 84% erau imprumuturi acordate in euro si 15,7% reprezentau finantarile in franci elvetieni, potrivit datelor BNR. Creditele in dolari americani reprezentau numai 0,5%.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.