STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Piata Valutara, Banci & BNR

Curs BNR: 4,5290 lei/euro, maximul ultimelor şase luni

Moneda naţională a continuat să se deprecieze, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat joi un curs de referinţă de 4,5290 lei/euro, nou nivel maxim al ultimelor şase luni, potrivit Mediafax.

media_679194754_leul-la-pamant-al-patrulea-maxim-istoric-pentru-cursul-leu-euro-176470Leul s-a apreciat iniţial miercuri, pe fondul relaxării politicii monetare a BNR, însă evoluţia a fost corectată în urma declaraţiilor guvernatorului băncii centrale.

„Acesta a numit variaţii de 5% ale leului în jurul valorilor curente drept «normale», menţionând în acelaşi timp că se teme mai degrabă de lipsa potenţialului de depreciere a leului în urma măsurilor recente (…) Totuşi, prognoza noastră de întărire a monedei locale pe termen scurt s-a mai temperat, întrucât oscilaţiile respective au avut loc pe volume semnificative, ceea ce sugerează o consolidare la nivelurile actuale”, potrivit unui raport ING Bank transmis joi dimineaţă.

La începutul sesiunii de joi, rata de schimb a depăşit 4,5 lei/euro, iar la jumătatea zilei operaţiunile se perfectau aproape de 4,53 lei/euro.

O rata de schimb superioară, de 4,5340 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 20 iunie 2013. Maximul anului trecut a fost de 4,5535 lei/euro, anunţat pe 7 iunie.

Leul s-a depreciat accentuat şi faţă de dolarul american, rata de referinţă leu/dolar urcând la 3,3267 lei/dolar, atingând, astfel, cel mai ridicat nivel din 11 noiembrie.  Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a crescut de la 3,6372 lei/franc la 3,6616 lei/franc. Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate joi de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut de la 0,68 – 1,18% la 0,57 – 1,08% pe an. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 4% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale încadrează dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an. Dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână se plasau la 0,71 – 1,21% pe an.

Totodată, dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a scăzut de la 2,16% la 2,1% pe an.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.