STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, LIFE-STYLE & HOBBY, Start-Up & Angels, M&A & VentureCapital & Private Equity, Electronice & Gadget, Stiinta & Tehnologie, Sanatate & Farma

Cum se implică marile companii tehnologice în sănătatea dvs.

Când Daniel Poston, student în anul al doilea în Manhattan, a deschis App Store pe iPhone-ul său cu câteva săptămâni în urmă, a fost uimit să vadă o aplicație pentru un studiu dedicat inimii prezentat detaliat, informează New York Times.

Oamenii de multe ori află despre noi studii de cercetare prin conversații în persoană cu medicii lor. Dar nu numai că acest studiu, condus de Universitatea Stanford, utilizează un smartphone pentru a recruta consumatori, dar a fost și finanțat de Apple. Și a implicat utilizarea unei aplicații pe Apple Watch pentru a încerca să identifice ritmurile neregulate ale inimii.

Intrigat, Poston, care deține deja un Apple Watch, s-a înscris imediat pentru acest studiu al inimii. Apoi a postat pe Twitter pentru a-i încuraja pe alții să facă același lucru – sugerând că face parte dintr-un progres imens în domeniul sănătății.

„Nu este de neconceput ca, până când termin școala medicală”, a spus dl. Poston, „ca toată practica medicinei poate fi revoluționată prin tehnologie”.

Apple, Google, Microsoft și alți giganti ai tehnologiei au transformat modul în care miliarde dintre noi comunică, cumpără, socializează și muncesc. Acum, deoarece consumatorii, centrele medicale și asigurătorii folosesc din ce în ce mai multe aplicații de urmărire a stării de sănătate, companiile de tehnologie doresc o cotă mai mare din cele peste 3 trilioane de dolari cheltuite anual pentru îngrijirea medicală din Statele Unite. Studiul Apple Heart reflectă acest efort intensificat.

Companiile își accelerează eforturile de a remodela asistența medicală prin dezvoltarea sau colaborarea pe noi instrumente pentru consumatori, pacienți, medici, asigurători și cercetători medicali. Și investesc din ce în ce mai mult în start-up-uri dedicate sănătății.

În primele 11 luni ale anului 2017, 10 dintre cele mai mari companii de tehnologie din Statele Unite au fost implicate în tranzacții de capital în domeniul sănătății în valoare de 2,7 miliarde de dolari, în creștere de la doar 277 milioane USD pentru tot anul 2012, potrivit datelor furnizate de CB Insights,  o companie de cercetare care urmărește capitalul de risc și start-up-urile.

Fiecare companie tehnologică adoptă propria abordare, pariind că punctele forte de bază proprii ar putea îmbunătăți în cele din urmă sănătatea oamenilor – sau cel puțin să facă mai eficientă asistența medicală. Apple, de exemplu, s-a concentrat pe produsele sale de consum, Microsoft pe serviciile de stocare online și de analiză și Alphabet, compania-mamă Google, pe date.

„Principalul motiv pentru care multe dintre aceste companii de tehnologie intră în domeniul îngrijirii sănătății acum este pentru că piața este prea mare, prea importantă și prea personală pentru utilizatorii lor pentru a o ignora”, a declarat John Prendergass, director asociat al departamentului de investiții în sănătate la Ben Franklin Technology Partners, o organizație non-profit din Philadelphia.

Medicii și cercetătorii avertizează că este prea devreme să ne dăm seama dacă noile instrumente de monitorizare continuă, cum ar fi aplicațiile pentru ceasuri și smartphone-uri, vor ajuta la reducerea bolilor și prelungirea vieții – sau doar vor trimite mai mulți oameni la medic pentru teste inutile.

„Nu există lipsă de entuziasm”, a spus dr. Eric Topol, specialist în medicina digitală, care conduce Institutul de Științe Translationale Scripps din San Diego. „Suntem în faza incipientă de învățare a acestor instrumente: Cui îi ajută? Cui nu ajută? Cui îi oferă doar furie, anxietate, teste fals pozitive?

Industria tehnologică nu este, cu siguranță, străină de sănătate. IBM, Intel și Microsoft au oferit mult timp servicii de afaceri pentru industria de îngrijire a sănătății.

Dar acum ei și alte companii se concentrează mai vizibil asupra creării sau investirii în noi tipuri de tehnologii pentru medici, pacienți și consumatori.

În acest an, Amazon a fost unul dintre investitorii într-o rundă de finanțare pentru Grail, un start-up pentru detectarea cancerului, care a adunat peste 900 de milioane de dolari. Apple a achiziționat Beddit, producător de tehnologie de urmărire a somnului, pentru o sumă nedivulgată.

Iar Alphabet, probabil cel mai activ gigant tehnologic american în domeniul sănătății și biotehnologiei, a achiziționat Senosis Health, un dezvoltator de aplicații care utilizează senzorii de telefoane inteligente pentru a monitoriza anumite semnale de sănătate, de asemenea pentru o sumă nedivulgată.

Alphabet are, de asemenea, o unitate de cercetare, Verily Life Sciences, dedicată dezvoltării de noi instrumente de colectare și analiză a datelor privind sănătatea.

În acest an, Verily a introdus un dispozitiv de cercetare în domeniul sănătății, Verily Study Watch, cu senzori care pot colecta date despre ritmul cardiac, mers și temperatura pielii. Acum, ceasul va fi folosit într-un studiu de cercetare, numit Project Baseline și finanțat de Verily, pentru a urmări aproximativ 10.000 de voluntari.

Participanții la studiul Project Baseline vor fi, de asemenea, rugați să utilizeze senzori de somn în paturile lor și să-și facă teste de sânge, genetice și de sănătate mintală. Folosind analiza de date și învățarea automatizată, cercetătorii speră să obțină o imagine mai detaliată a evoluției bolilor precum cancerul.

„Creăm dispozitive care colectează informații, noi teste moleculare – și toate acestea sunt doar pentru a încerca să înțelegem sănătatea la un nivel mai profund”, a declarat dr. Jessica L. Mega, directorul medical al lui Verily.

Apple adoptă o abordare diferită – folosindu-și popularele iPhone și Apple Watch pentru a ajuta consumatorii să urmărească și să-și gestioneze mai bine sănătatea.

„Apple încearcă să disloce medicina din locul în care se desfășoară în prezent – în spitale și clinici – și să o mute pe partea consumatorilor, pe telefoanele lor”, a spus Malay Gandhi, un director executiv la Greylock Partners, o societate cu capital de risc.

În 2015, Apple a introdus un nou software, numit Apple ResearchKit, pentru cercetătorii în domeniul sănătății. Stanford a folosit-o pentru a dezvolta o aplicație și a înscrie voluntari într-un studiu dedicat inimii și de a urmări activitățile lor fizice, orele de somn și de fitness.

Dr. Lloyd B. Minor, decan al Facultății de Medicină a Universității Stanford, a declarat că aplicația permite cercetătorilor să înregistreze cu ușurință mai mult de 54.000 de pacienți – un număr mare pentru un studiu efectuat de un singur centru medical – și să colecteze mult mai multe date decât în mod normal.

„Pentru noi, a fost o revelație”, a spus el.

Stanford efectuează, de asemenea, Apple Heart Study.  Intenționează să se determine dacă o aplicație pentru Apple Watch poate detecta cu exactitate ritmurile neregulate ale inimii – în special cele asociate cu fibrilația atrială, o afecțiune care poate duce la cheaguri de sânge și accidente vasculare cerebrale.

Dacă aplicația detectează ritmuri neregulate ale inimii, va trimite participanților o notificare și le va oferi o consultație video gratuită cu un medic. Studiul nu este conceput pentru a evalua dacă persoanele care au folosit aplicația de ceas au avut o incidență redusă a accidentului vascular cerebral și a decesului cardiac în comparație cu persoanele care nu au folosit aplicația.

Microsoft, deja un important furnizor de servicii software și de cloud către centrele medicale, își intensifică și activitatea în domeniul sănătății.

Anul acesta, compania a anunțat o inițiativă, Healthcare NeXT, de a crea produse pentru furnizorii medicali și pacienții care utilizează serviciile de inteligență artificială și serviciile cloud precum recunoașterea vorbirii.

Ca parte a efortului, Microsoft a colaborat cu Universitatea din Pittsburgh Medical Center pentru a dezvolta servicii digitale destinate reducerii poverii pentru medici și îmbunătățirea experiențelor pacienților. Un proiect implică un asistent virtual care ar lua notițe despre conversațiile dintre un medic și un pacient, va analiza conversația și apoi va trimite un rezumat către fișa medicală a pacientului. Centrul medical, de asemenea, face o testare-pilot a unei aplicații care notifică medicii atunci când unul dintre pacienții lor a completat o rețetă la o farmacie.

„Ne concentrăm cu adevărat asupra a ceea ce fac oamenii din lumea sănătății astăzi și cum putem face lucrurile mai bine”, a declarat Peter Lee, vicepreședinte corporativ al Microsoft pentru inteligența artificială și cercetare.

Facebook, de asemenea, își extinde eforturile de afaceri și de cercetare în sectorul sănătății.

Anul trecut, Facebook a făcut mai atractiv pentru companiile farmaceutice să-și facă publicitate medicamentelor pe platformă, introducând o caracteristică de derulare a informației (rolling scroll), în care producătorii de medicamente pot enumera efectele secundare ale acestora într-un anunț. Aceste dezvăluiri privind riscurile sunt impuse de regulile federale de comercializare a medicamentelor.

Și în acest an, Oculus, producătorul de echipamente pentru realitatea virtuală, deținut de Facebook, a colaborat cu Spitalul de Copii din Los Angeles pentru a dezvolta simulări de realitate virtuală pentru medicii și studenții la medicină cu scopul de a practica manipularea urgențelor medicale pediatrice de risc ridicat.

Amazon a fost mai puțin public despre planurile sale în domeniul sănătății. Dar analiștii din industrie au speculat că Amazon ar putea intra în afacerea cu farmacii.

Dr. Topol de la Scripps a declarat că firmele de tehnologie au avut ocazia să refacă sisteme vechi și greoaie – cum ar fi alarmele spitalului de la patul unui pacient care se declanșează de zeci de ori în fiecare zi – și să reimagineze modul în care sănătatea este livrată.

„Nu există o companie de tehnologie care nu este implicată într-un fel sau altul”, a spus dr. Topol. „Multe dintre companii consideră acest lucru ca fiind undeva între salvare și o mare oportunitate de afaceri”.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.