STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, EUROPA, INTERNATIONAL

Cum s-au comportat pietele financiare in saptamana dinaintea Referendumului din Grecia

GREECE-PARLIAMENT-POLITICSIndicii bursieri nu au fost afectati semnificativ de incertitudinile de la Atena, semnaland faptul ca pietele financiare sunt pregatite sa digere efectul post-referendum, indiferent de rezultatul acestuia. Sondajele sunt contradictorii, diverse surse anticipand rezultatul „DA”, in timp ce altele preconizeaza „NU”. Rolul acestui referendum este insa consultativ, putand fi folosit drept argument de negociere de catre Syriza, in cazul in care populatia va spune NU austeritatii.

La Frankfurt, DAX scade cu pana in 3% in aceasta saptamana, in timp ce indicele general european EuroStoxx 600 are de asemenea un recul saptamanal de circa trei procente. In Statele Unite, cu atat mai putin bursele au fost afectate de ceea ce se intampla in Grecia.

 

Intrebarea complicata la care trebuie sa raspunda grecii duminica

 

Question_5July

 

Modul in care este formulata intrebarea asupra careia trebuie sa se pronunte populatia din Grecia la Referendum este unul complicat. Cetatenii vor fi intrebati daca sa accepte planul trimis de Comisia Europeana, BCE si FMI in Eurogroup-ul din 25.06.2015, compus din doua parti: „Reforme pentru incheierea programului curent si ulterior” (program care a expirat insa pe 30 iunie) si „Analiza preliminara de sustenabilitate a datoriilor”. Dincolo de fractura logica, anume pronuntarea asupra unui acord care nu mai este in vigoare, probabil cetatenii greci vor avea o abordare simplificatoare: DA – insemnand ca sunt de acord cu restrictiile impuse in continuare, NU – insemnand o impotrivire fata de masurile de austeritate.

 

Raspunsul de duminica va fi dificil de pus in aplicare

Daca rezultatul Referendumului va fi „DA”, cel mai probabil Guvernul Syriza va demisiona, in conditiile in care atat premierul Tsipras cat si Ministrul de Finante Varoufakis au declarat ca nu vor pune ei in aplicare astfel de masuri care sa continue politica de austeritate. Un scenariu plauzibil este cel al alegerilor anticipate la Atena, urmate de conturarea unui Guvern cu o larga majoritate.

Daca, insa, Referendumul se va solda cu un „NU”, actualul Guvern va utiliza argumentul vointei populare in negocierile cu institutiile europene. Ramane de vazut daca BCE va mentine liniile de suport financiar pentru bancile elene – deocamdata pastrate la nivelul de acum doua saptamani. De asemenea, un nou acord cu Comisia Europeana va fi dificil de conturat in aceste conditii, iar criza de lichiditati si controlul capitalului se vor mentine.

 

Un lucru este cert: comportamentul pietelor financiare din cursul saptamanii, acestea izoland destul de bine efectele crizei, arata ca situatia ramane o problema in primul rand pentru Grecia, inainte de a fi o problema europeana. Scenariul unui default, impreuna cu mentinerea Greciei in zona euro este cel de baza in aceste momente.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.