STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Victor Ponta dupa ce a ‘supravietuit’ motiunii de cenzura: „Criza politica din Romania ar putea afecta ritmul de crestere economica”

Victor PontaO criza politica prelungita in Romania risca sa obstructioneze ritmul de crestere al economiei Romaniei, cel mai rapid din Uniunea Europeana (UE), sustine premierul Victor Ponta, intr-o declaratie preluata de Bloomberg.

Primul ministru – care astazi a reusit sa treaca de o motiune de cenzura, insa liberalii o anuntat de pe acum ca vor initia inca una in toamna – afirma ca Guvernul are nevoie de stabilitate pentru a obtine aprobarea planului de stimulare economica, in conditiile in care Executivul cauta sa mentina ritmul anual de crestere al PIB-ului din primul trimestru, de 4,3%.

Ponta a precizat, totodata, ca masurile de relaxare fiscala, programate pentru 2016, au nevoie de aprobarea Parlamentului, luna viitoare.

Tensiunile din ultimele zile au dus la deprecierea cu 0,7% a leului fata de euro, cea mai slaba din randul valutelor din Europa de Est, potrivit analizei Bloomberg. Ministerul de Finante a anulat o licitatie pentru obligatiuni in lei, prevazuta pentru saptamana viitoare, dupa ce randamentele au urcat cu 19 puncte de baza.

„Nu este intelept sa emiti obligatiuni in timpul unei crize politice. Ideea este sa opresti aceasta furtuna politica si sa revii la munca, deoarece numai economia conteaza”, a spus primul-ministru.

Bloomberg comenteaza ca, daca Guvernul lui Ponta va supravietui motiunii de cenzura, acesta intentioneaza sa extinda, in 2016, reducerile de taxe, dupa ce luna aceasta a redus TVA la alimente.

Discutiile privind un nou acord preventiv cu creditorii internationali au fost afectate de divergentele de anul trecut. Actualul acord al Romaniei cu instititiile financiare internationale expira in septembrie.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.