STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA, Balanta de Plati & Politica Valutara, Banci & BNR

Criza din Cipru – FMI si Uniunea Europeana au decis acordarea unui ajutor de 10 miliarde de euro

images

FMI si  Uniunea Europeana au decis acordarea unui ajutor de 10 miliarde de euro care acopera nevoia urgenta de finantare de 17,5 miliarde de euro a sistemului bancar din Cipru.

Restul de 7, 5 miliarde  vor fi acoperite prin taxarea depozitelor bancare ale populatiei si ale companiilor cu grade diferite, retroactiv. Astfel depozitele mai mari de 100.000 vor fi taxate cu 9,9% iar cele sub 100.000 euro cu 6,75% ( acestea fiind garantate de Banca Centrala Europeana).

Astazi Gazprom a venit cu o oferta care ar ajuta Cipru:  Salvarea situatie in schimbul zacamintelor naturale din apele teritoriale ale Ciprului, pe care insa le revendica si Turcia. Prin decizia propusa de FMI si UE, au de suferit cel mai mult afaceristii rusi, care au depus cantitati uriase de bani in bancile cipriote. Maine autoritatile cipriote vor decide daca accepta sau nu ajutorul de 10 miliarde. Sistemul bancar cipriot este de opt ori mai mare decat PIB-ul tarii.

Update 20.03.2013

Parlamentul din Cipru a respins categoric taxa pe depozitele bancare propuse de FMI si UE

Prin taxa impusa Cipru ar fi strans 5,8 miliarde de euro. Ministrul cipriot a efectuat astazi o vizita de urgenta la Moscova si a declarat ca rusii sunt deschisi sugestiilor. Liderii europeni nu sunt multumiti de aceasta relatie a Ciprului cu Rusia. Surse de la Bruxelles, citate de Financial Times, spun ca desi Cipru a primit optiunea de a taxa doar depozitele ce depasesc 100.000 de euro, a refuzat aceasta varianta tocmai pentru a nu-i afecta pe clientii rusi ai bancii cipriote (care detin 31 miliarde de euro in depozite).

Update 25.03.2013

Planul UE-FMI pentru Cipru este „dureros”, dar evită „haosul”

Conform intelegerii aprobate de guvernantii de la Nicosia cu creditorii europeni, Banca Populara din Cipru (Laiki Bank) va fi inchisa, insa depozitele mai mici de 100.000 de euro vor fi transferate catre cea mai mare banca cipriota, Bank of Cyprus.

Bank of Cyprus va rămâne însă o „umbră” a instituţiei de credit din trecut, cu depozitele îngheţate pe parcursul restructurării şi cu pierderi de circa 30% pentru sumele mai mari de 30% din conturi, scrie The Guardian.

Acordul încheiat luni dimineaţă asupra Ciprului este dureros, dar opreşte mersul spre haosul ce ar rezulta din falimentul dezordonat şi ieşirea din zona euro”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec Simos Kédikoglou.

In plus, cele care depasesc aceasta suma vor fi considerate drept active toxice si vor fi transferate intr-o structura de tip „bad bank”. Ele insumeaza 4,2 miliarde de euro si, cel mai probabil, vor fi folosite in totalitate pentru salvarea tarii. In plus, tot conform acordului, depozitele mai mari de 100.000 de euro de la Bank of Cyprus vor fi taxate cu 30%.

Update 28.03.2013

Restrictiile asupra circulatiei capitalului in Cipru vor ramane in vigoare timp de o luna

Ioannis Kasoulides, ministrul  afacerilor Externe din Cipru,  a afirmat că statul anticipează eliminarea în totalitate a măsurilor introduse joi peste „aproximativ o lună”.

„Unele restricţii vor fi ridicate treptat. Probabil în cursul unei perioade de aproximativ o lună, potrivit estimărilor băncii centrale, restricţiile vor fi ridicate în totalitate”, a spus oficialul cipriot.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.