STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Politica cu impact economic, Politica Fiscala - Taxe & Impozite, Banci & BNR

Cresterea economica de 4% atinge limita de potential si trebuie stimulate investitiile

Mugur IsarescuCresterea economica de 4% se indreapta spre limita potentialului economic actual, iar stimularea consumului in proportii mari prin reducerea masiva de taxe pune in pericol echilibrele macroeconomice, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR atrage atentia asupra faptului ca stimularea con­su­mului poate periclita toate echilibrele macro­eco­nomice atat de greu obtinute. „In interpretarea noas­tra, la Banca Nationala, cresterea economica de 4% este spre limita potentialului economic al momentului. A sti­mu­la doar pe latura consumului o economie aflata in cres­tere spre limita de potential inseamna a o dopa si as­ta nu o face sa creasca sanatos, puternic si durabil”, a afirmat Mugur Isarescu pentru Revista 22.

Economia romaneasca a primit, in ultimii doi ani, o sui­ta de stimuli, precum TVA redusa pentru produsele de panificatie, care a fost extinsa ulterior la toate alimentele, reducerea CAS, dar si dobanzile care au coborat „masiv” si finantarea ieftina, masuri care au avut efecte benefice, precizeaza Isarescu, in opinia caruia ar fi momentul „sa ne gandim daca in perioada urmatoare cresterea economica depinde doar de stimularea cererii, si nu de stimularea ofertei.

Guvernatorul BNR a mai punctat ca avansul eco­nomi­c nu depinde decat in anumite situatii de stimularea ce­re­rii prin majorarea deficitelor fiscale. In anumite faze ale ciclului economic, cresterea PIB se poate obtine prin im­pulsuri fiscale care sa stimuleze cererea, dar numai cand economia este in recesiune, nu cand creste la un nivel aproape de potential.

„Acum probabil ca ar trebui stimulati, cu masura si dupa ana­lize atente de impact, factorii care duc la cresterea in­vestitiilor, la cresterea productivitatii, la crearea de lo­curi de munca”, este de parere Mugur Isarescu.

Acesta a reamintit faptul ca dimenisunea pachetului de masuri fiscale prevazute in Codul Fiscal este de proportii prea mari, mai ales daca sunt aplicate in acelasi timp, cu impact major asupra economiei din perspectiva deficitului creat.

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.