Cresterea economica de 4% se indreapta spre limita potentialului economic actual, iar stimularea consumului in proportii mari prin reducerea masiva de taxe pune in pericol echilibrele macroeconomice, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR atrage atentia asupra faptului ca stimularea consumului poate periclita toate echilibrele macroeconomice atat de greu obtinute. „In interpretarea noastra, la Banca Nationala, cresterea economica de 4% este spre limita potentialului economic al momentului. A stimula doar pe latura consumului o economie aflata in crestere spre limita de potential inseamna a o dopa si asta nu o face sa creasca sanatos, puternic si durabil”, a afirmat Mugur Isarescu pentru Revista 22.
Economia romaneasca a primit, in ultimii doi ani, o suita de stimuli, precum TVA redusa pentru produsele de panificatie, care a fost extinsa ulterior la toate alimentele, reducerea CAS, dar si dobanzile care au coborat „masiv” si finantarea ieftina, masuri care au avut efecte benefice, precizeaza Isarescu, in opinia caruia ar fi momentul „sa ne gandim daca in perioada urmatoare cresterea economica depinde doar de stimularea cererii, si nu de stimularea ofertei.
Guvernatorul BNR a mai punctat ca avansul economic nu depinde decat in anumite situatii de stimularea cererii prin majorarea deficitelor fiscale. In anumite faze ale ciclului economic, cresterea PIB se poate obtine prin impulsuri fiscale care sa stimuleze cererea, dar numai cand economia este in recesiune, nu cand creste la un nivel aproape de potential.
„Acum probabil ca ar trebui stimulati, cu masura si dupa analize atente de impact, factorii care duc la cresterea investitiilor, la cresterea productivitatii, la crearea de locuri de munca”, este de parere Mugur Isarescu.
Acesta a reamintit faptul ca dimenisunea pachetului de masuri fiscale prevazute in Codul Fiscal este de proportii prea mari, mai ales daca sunt aplicate in acelasi timp, cu impact major asupra economiei din perspectiva deficitului creat.