STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, INTERNATIONAL, P.I.B. & STATISTICI

Creșterea economică a Chinei accelerează din nou: 7,8% în T3 2013

Guvernul din Beijing a anunțat că în trimestrul al treilea economia Chinei a înregistrat o creştere de 7,8%, însă statistici mai recente din septembrie arată o ușoară încetinire a ritmului de creștere pentru perioada următoare, transmite MarketWatch.

Sursă: www.indianexpress.com
Sursă: www.indianexpress.com

„În pofida volatilităţii cursului de schimb, structura internă a economiei chineze precum şi calitatea creşterii economice s-au îmbunătăţit”, a declarat Sheng Laiyun, purtătorul de cuvânt al Biroului Naţional de Statistică din China.

Cea mai slabă creștere economică de 7,7% din ultimii 13 ani a fost înregistrată de China în 2012. Astfel, pentru 2013 autorităţile de la Beijing şi-au fixat o ţintă de creştere de 7,5%.

După o stagnare la 7,7% în primul trimestru, urmată de o încetinire până la 7,5% în a doilea trimestru, autorităţile au adoptat noi măsuri pentru a stimula activitatea economică.

„Accelerarea ritmului de creştere a PIB se explică prin baza de comparaţie de anul trecut dar şi prin datele statistice trimestriale bune, în special cele referitoare la producţia industrială, care au crescut uşor”, a explicat Ma Xiaoping, analist HSBC.

Investiţiile de capital fix, care în primele nouă luni din 2013 au înregistrat o creştere de 20,2%, sunt cele care susțin economia chineză. De asemeni, „numeroase economii dezvoltate au ieşit din recesiune în al doilea trimestru, ceea ce a avut un efect pozitiv pentru stabilizarea şi chiar creşterea exporturilor chineze”, a adăugat Sheng Laiyun.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.