STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, P.I.B. & STATISTICI

Creştere economică de 2,9% în 2014, în intervalul estimat de analiza EconomicZoom.ro. Avans de 0,5% în T4 2014

Produsul intern brut a crescut anul trecut cu 2,9%, în termeni reali, faţă de 2013, după ce în ultimul trimestru creşterea economică a fost de 0,5% faţă de trimestrul anterior, serie ajustată sezonier, şi de 2,6% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, serie brută, potrivit datelor semnal ale INS, scrie Mediafax.

din-nou-suntem-primii-intr-un-top-negativ-romania-a-inregistat-cea-mai-ridicata-rata-anuala-a-inflatiei-din-ue-si-cele-mai-mari-cresteri-de-preturi

Analiza EconomicZoom.ro din 27 ianuarie 2015, indica atunci un interval posibil de 2,8 – 3,5% privind creşterea economică pe anul trecut.

Avansul economic din trimestrul al patrulea a fost în termeni reali de 0,5% faţă de precedentele trei luni, în funcţie de date ajustate sezonier fără corecţia cu numărul de zile lucrătoare, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Comparativ cu acelaşi trimestru din 2013, produsul intern brut a avansat cu 2,6% pe serie brută şi cu 2,5% pe serie ajustată sezonier.

Creşterea economică din primul trimestru al anului trecut, faţă de ultimul trimestru din 2013, a fost ajustată de la 0,8% la 0,3%, iar cea din trimestrul al treilea a fost revizuită în urcare, de la 1,8% la 2,2%, comparativ cu trimestrul al doilea. Datele pentru trimestrul al doilea au rămas nemodificate, la o contracţie a PIB de 0,4% faţă de primul trimestru al anului.

Raportat la ultimul trimestru din 2013, economia a crescut cu 2,6% în trimestrul al patrulea al anului trecut, dinamică anuală în coborâre de la 3,3% în trimestrul al treilea din 2014.

„Considerăm că decelerarea dinamicii anuale a PIB în trimestrul IV a fost determinată de deteriorarea cererii externe nete, cu impact asupra industriei (dinamica anuală a producţiei industriale s-a temperat la 2,3% în ultimele trei luni din 2014)”, notează Banca Transilvania într-un raport semnat de Andrei Rădulescu, senioreconomist.

Pe de altă parte, ritmul de evoluţie a consumului privat, principala componentă a PIB, s-a consolidat în ultimele trei luni, aspect confirmat şi de dinamica comerţului cu amănuntul, în urcare anuală la 6,5% în ultimul trimestru.

„De asemenea, estimăm o contribuţie favorabilă la dinamica PIB în trimestrul IV din 2014 şi din partea consumului public (în context electoral), dar şi a investiţiilor productive (acestea au inflexionat încă din trimestrul III)”, se mai spune în raport.

Comisia Europeană a revizuit în urcare, la începutul lunii, prognoza privind evoluţia PIB pentru anul trecut, de la 2% la 3%, datorită rezultatelor bune obţinute în trimestrul al treilea, pe fondul intensificării peste aşteptări în zona consumului privat şi a exporturilor.

Totodată, pentru 2015 estimarea Comisiei s-a apreciat de la 2,4% la 2,7%.

Banca Mondială a revizuit la mijlocul lunii ianuarie prognoza pentru creşterea economică de anul trecut, de la 2,7% la 2,6%, după ce nivelul fusese ajustat în octombrie, faţă de estimarea de 2,8% în iunie.

Compania Coface estima la finele lunii ianuarie un avans al PIB în 2014 de maxim 2,5%, nivelul de anul trecut depinzând de consumul din luna decembrie.

„În toamnă am estimat un avans de 2,2% pentru 2014, însă dată fiind evoluţia din primele nouă luni estimăm că la sfârşitul anului trecut creşterea va fi mai puternică, de 2,5%. România are nevoie de mai mult decât atât pentru a recupera decalajele, dar 2,9% în primele nouă luni ale anului este o evoluţie bună”, afirma directorul Coface, Constantin Coman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.