STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Integrare EUROPEANA

Măsurile negociate cu FMI, Banca Mondială și CE

În urma negocierilor cu Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană, Guvernul va adopta măsuri privind cadrul macroeconomic, precum și măsuri de creștere economică și va continua reformele structurale, potrivit unui comunicat al Guvernului României.
Sursă: www.business24.ro
Sursă: www.business24.ro

Cele mai importante modificări s-au negociat la nivel de:

  • Creștere economică

Măsurile negociate pentru bugetul pe 2014 necesită continuarea şi consolidarea procesului de creştere economică de 2,2% din PIB. Deficitul a fost stabilit la 2,2% din PIB, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţa de cel negociat în scrisoarea de intenţie anterioară (2%).

  • Salarii și pensii

Salariul minim brut va fi majorat anul viitor în două etape cu 12,5%, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie 2014, urmând să fie operate şi creşteri salariale individuale, pe anumite categorii socio-profesionale din sectorul bugetar, în interiorul unui plafon de creştere de 500 milioane lei: medici rezidenţi, profesori debutanţi. Pensiile se vor majora cu 3,76%.

  • Accize

Accizele vor fi calculate prin indexarea cu rata inflaţiei comunicată de INS pentru 2013. Guvernul va introduce o acciză la carburanţi de 7 eurocenţi/litru, fondurile rezultate fiind destinate exclusiv finanţării proiectelor de infrastructura. Va fi extinsă baza de impozitare, prin introducerea unui impozit asupra construcţiilor speciale (ex: reţele de transport, conducte, depozite).

  • Redevenţe

A fost stabilită o creştere cu 25% a redevenţelor pentru resurse minerale şi naturale, altele decât cele pentru petrol şi gaze, în sensul alinierii la media Uniunii Europene, dar totodată şi a menţinerii potenţialului de competitivitate în sfera investiţiilor din domeniilor respective.

  • Agenda de privatizare

Astfel, se va adopta un nou program de restructurare a CFR Marfă până în luna decembrie 2014 şi se va continua procesul de privatizare. În ceea ce privește Electrica, se vor vinde 51% din acţiuni, prin majorare de capital, până la sfârşitul lunii iunie 2014, iar pentru Hidroelectrica va fi adoptată o nouă hotărâre de guvern pentru vânzarea a 15% din acţiunile deţinute de stat până în mai-iunie 2014.

Andrea Schaechter, şefa delegaţiei FMI a precizat că termenul pentru definitivarea privatizării CFR Marfă a fost decalat pentru 2015, lăsând să se înțeleagă că dacă vor exista dificultăți în restructurarea operatorului și limitarea pierderilor, se pot avea în vedere și alte măsuri.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.