STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Banci & BNR, Credit Ipotecar & Imobiliar & ANL

Creditarea in lei este in expansiune, iar a IMM-urilor, mai mult decat firava

isarescuImprumutul in moneda nationala este in expansiune clara, in timp ce finantarea economiei reale, in special a IMM-urilor, nu este multumitoare, potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

„Avem o expansiune clara a creditului in moneda nationala, pe seama reducerii ratelor dobanzii. Se restabileste un echilibru necesar intre creditarea in lei si valuta”, a explicat Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei, adaugand ca aceasta ” inseamna ca masurile noastre au avut efectul dorit”.

Guvernatorul BNR a adaugat faptul ca „stocul total de credite este inca in teritoriu negativ, dar cresterea creditarii lei este mai mare decat scaderea la valuta”. Ceea ce il nemultumeste pe Israescu este, insa, „creditarea in lei”. Si aceasta cu toate ca finantarile in lei au crescut, in special, pe seama programului „Prima Casă”, iar contractarea unui credit pe 15-20 de ani reprezinta un semnal de incredere pentru o banca centrala.

Totodata, Mugur Isarescu sustine ca finantarea firmelor este firava, iar cea a IMM-urilor „mai rau decat firava”. „In domeniul IMM-urilor este mai rau decat firava, iar acesta este un semn de neincredere”, este de parere guvernatorul BNR.

Si cu aceasta ocazie, Isarescu sa transmis bancilor mesajul de a se apropia de clienti si de a incheia disputa dintre „cele două tabere”.

„Exista acuze reciproce. Unii spun ca firmele sunt subcapitalizate, si au dreptate, dar trebuie ajutate sa se capitalizeze. (…) De partea cealalta, ca bancile au conditii greoaie, nu fac analize corecte. Pe scurt, personal, nu sunt mulțumit… Am date din economia reala, de la talpa tarii… Este mult de lucru”, a afirmat guvernatorul BNR.

Pe de alta parte, bancile ar trebui sa fie atente si la personalul care lucreaza in creditare, mai ales in cazul crditelor catre IMM-uri. „(…) Cand dai credit unei intreprinderi, cel de acolo trebuie sa stie sa citeasca un bilant. Iar pentru IMM-uri e mai greu decat sa citesti un bilant, trebuie sa evaluezi riscurile”, a mai spus Mugur Isarescu.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.