STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Telecom & IT-C & Online, Finante & Servicii Profesionale, Piata Valutara

Cotația Bitcoin a trecut de pragul de 1000$

Moneda virtuală Bitcoin a depășit miercuri pragul psihologic de 1.000 de dolari, valoarea sa crescând de cinci ori într-o lună, potrivit site-ului de tranzacții MtGox.

Sursă: rt.com
Sursă: rt.com

Bitcoin a ajuns să fie tranzacționat la 1.030 dolari pe Mt. Gox, comparativ cu sfârșitul anului trecut când era cotat la 13,27 dolari, relatează CNBC.

Temerile privind luarea de către guvern a unor măsuri care ar putea subcota adoptarea în masă a Bitcoin au fost eliminate pe 18 noiembrie, când autoritățile americane și-au arătat interesul față de acceptarea valutelor digitale ca alternative legale de plată, în timpul audierii din Senat.

Astfel,  monedele virtuale sunt văzute ca un „serviciu financiar legitim”, cu aceleași beneficii și riscuri ca alte sisteme de plată online.

Și președintele Rezervei Federale Ben Bernanke s-a arătat optimist cu privire la viitorul aceastei monede.

„Mărturia vicepreședintelui Alan Blinder la acel moment a subliniat faptul că în timp ce aceste tipuri de inovații pot prezenta riscuri legale, există, de asemenea, zone în care pot avea o perspectivă pe termen lung, în special dacă aceste inovații promovează un sistem de plată mai rapid, mai sigur și mai eficient”, a precizat Ben Bernanke  într-o scrisoare deschisă adresată senatorilor.

Preocupările la nivelul guvernelor sunt datorate faptului că Bitcoin este o monedă care nu poate fi influențată de către băncile centrale. Astfel, se pune problema dacă tranzacționarea cu Bitcoin nu este suficient de transparentă, fapt ce ar putea conduce la utilizarea sa pentru mijloace nelegitime.

Pe langă impactul pe care această monedă îl are în Statele Unite, conștientizarea la nivel global este într-o continuă evoluție.

Căutările pe internet pentru termenul „Bitcoin,”, care a fost adăugat de curând în dicționarele online Oxford, au înregistrat o creștere bruscă începând cu luna septembrie, conform datelor Google. În ziua audierii din Senat pe monede virtuale, „Bitcoin” a fost cel mai popular termen de căutare, potrivit Google Trends.

India va organiza prima sa conferință oficială privind Bitcoin la mijlocul lunii decembrie. Potrivit unui raport din Economic Times, la eveniment este așteptată participarea reprezentanților Băncii Centrale a Indiei, precum și a Băncii de Stat din India, cea mai mare bancă a țării.

Moneda virtuală Bitcoin a fost recunoscută de către Ministerul de Finanțe german ca o „unitate de cont”, ceea ce înseamnă că se poate folosi în scopuri fiscale și comerciale pe teritoriul Germaniei. Potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe, moneda Bitcoin nu este clasificată ca instrument de plată electronic sau ca valută, ci este mai degrabă un instrument financiar în conformitate cu normele bancare germane.

Antreprenorul miliardar Richard Branson a declarat vinerea trecută că Virgin Galactic, prima companie care oferă zboruri în spațiu, va accepta Bitcoin ca plată.

Cu toate acestea, un test dacă moneda digitală va fi acceptată la o scară mai largă ar putea veni cu cel de-al doilea „Bitcoin Black Friday”, în această săptămână. Potrivit site-ului oficial de promovare a evenimentului, comercianții care vând orice de la web hosting la bere ecologică vor avea oferte speciale pentru cei care vor plăti cu Bitcoin.

Bitcoin este o monedă electronică introdusă în 2008 de către un dezvoltator sub pseudonimul „Satoshi Nakamoto”. Bitcoin a fost numit un cryptocurrency (n.r. criptomonedă) deoarece este descentralizat și utilizează criptografia pentru a controla tranzacțiile și preveni dubla cheltuială, o problemă pentru valutele digitale.

După validare, fiecare tranzacție individuală este înregistrată într-un registru public cunoscut sub numele de blockchain. Procesarea plăților se face de către o rețea de computere private, de multe ori, special adaptate pentru această sarcină. Operatorii acestor calculatoare, cunoscuți sub numele de „mineri”, sunt recompensați cu taxele înregistrate pe tranzacții și monede Bitcoins nou bătute.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.