STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Treasury-Bonds & Bills

Costuri minime record pentru împrumuturile Finanţelor, susţinute de cererea mare din partea băncilor

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat joi 700 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu maturitatea la 12 luni, la un cost minim record, cererea puternică fiind susţinută de perspectivele bune privind lichiditatea sistemului bancar pe final de an, potrivit Mediafax.

bani-lei-publimedia-shutterstockTrezoreria a primit oferte care au totalizat 2,51 miliarde de lei, de trei ori şi jumătate mai mult faţă de suma planificată în prospectul de împrumut pentru luna octombrie, de 700 de milioane de lei.

Statul a reuşit să obţină un randament minim record în contextul în care tranzacţiile din piaţa secundară pe maturităţi scurte sunt la minime, iar sistemul bancar se aşteaptă la o lichiditate ridicată pe final de an.

„Cam toate scadenţele mai mici de patru ani se tranzacţionează în piaţa secundară la minime istorice”, potrivit dealerilor. De asemenea, îmbunătăţirea lichidităţii din sistemul bancar susţine declinul randamentelor pentru titlurile emise de stat.

Astfel, pe 26 octombrie Finanţele trebuie să răscumpere o emisiune de obligaţiuni deschisă în octombrie 2012 şi prin care au atras aproximativ 7 miliarde de lei.

Totodată, statul trebuie să accelereze cheltuielile pe final de an, pentru a se apropia de obiectivul de deficit bugetar de 1,8%, după ce la finele lunii august înregistra un surplus de 0,9% din PIB.

Finnaţele au planificat pentru luna octombrie să atragă prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie 3,4 miliarde de lei, la care se pot adăuga 300 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare. De la începutul lunii, statul a împrumutat prin vânzarea de titluri 1,53 miliarde lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.