STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA

Costuri mai mari pentru gazoductul South Stream

gazoduct South Stream1Costul sectiunii offshore a gazoductului South Stream va depasi pragul de zece miliarde de euro, potrivit purtatorului de cuvant al consortiului South Stream Transport, Jasper Jansen, preluat de agentia Itar Tass.

Valoarea finala a acestei sectiuni va fi cunoscuta abia dupa ce vor fi incheiate toate contractele, sustine Jansen. La sfarsitul lunii trecute, Jasper Jansen declara ca lucrarile de constructie la sectiunea offshore a conductei South Stream vor incepe luna viitoare, iar amplasarea de tevi va incepe dinspre partea ruseasca a conductei.

Surse din interiorul Gazprom au declarat pentru agentia rusa Interfax ca strangerea de fonduri pentru constructia acestei sectiuni a fost amanată pentru primul trimestru al anului urmator.

Sectiunea offshore a conductei South Stream va avea o lungime de 931 de kilometri, intre orasul Anapa din Rusia si portul bulgar Varna via Marea Neagra.

Conducta South Stream, un proiect al carui cost este estimat la 40 miliarde de dolari, este destinata sa transporte gazul natural rusesc in Europa, ocolind Ucraina. Proiectul nu a primit inca aprobarea Uniunii Europene (UE), in contextul in care urmareste sa isi reduca dependenta de gazul rusesc. O treime din necesarul de gaze al Uniunii este importat din Rusia.

Constructia gazoductului a inceput in decembrie 2012, iar primele livrari spre Europa sunt programate pentru decembrie 2015. Actionarii proiectului sunt: Gazprom, cu 50%, Eni (Italia), cu 20%, Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franța), cu cate 15%. Gazprom a infiintat companii mixte cu societati din Austria, Bulgaria, Croatia, Slovenia, Grecia, Ungaria si Serbia.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.