STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura, INTERNATIONAL, Politici Industriale

Coreea de Nord stă pe resurse minerale în valoare de 6 trilioane de dolari

De mult timp, a fost considerată o țară săracă. Dar, după cum se pare, Coreea de Nord este mult mai bogată decât am crezut, sau cel puțin are potențialul de a fi, afirmă New York Post.

Coreea de Nord are resurse minerale estimate a fi în valoare de cel puțin 6 trilioane de dolari, potrivit Quartz, iar statul secretos stă pe o gamă largă de resurse minerale care rămân în mare parte neexploatate, inclusiv fier, aur, magnezită, zinc, cupru, calcar, molibden și grafit.

Subsolul teritoriului său deține, de asemenea, o cantitate mare de metale necesare pentru fabricarea smartphone-urilor și a altor produse tehnologice.

Dar, în timp ce națiunea izolată ar putea fi bogată în resurse subterane, faptul de a profita de comorile îngropate rămâne o altă problemă. Estimări exacte ale bogăției potențiale a Coreei de Nord sunt dificil de obținut. Dar o estimare din 2012 a unui institut de cercetare sud-coreean a apreciat că bogăția minerală ajunge până la 10 trilioane de dolari, a raportat The Economist.

Expertul în Coreea de Nord Leonid Petrov a spus că estimările de 6 trilioane de dolari nu au fost nemaiauzite sau nerealiste, dar au recunoscut că o cifră exactă a fost greu de verificat. Petrov, un profesor la Colegiul Național al Australiei din Asia și Pacific, a declarat pentru News.com că nordul Coreei are stocuri mari de resurse naturale.

El a spus că Phenianul a exportat minerale unor aliați precum China și Rusia timp de zeci de ani, dar sancțiunile internaționale i-au redus abilitățile de export în ultima vreme.

El a mai spus că lipsa de echipamente miniere adecvate și potențialii cumpărători pentru mineralele mai rare a făcut sarcina Coreei de Nord mai dificilă în a vinde ceea ce a reușit să extragă din sol.

Petrov a declarat că China dorește și să mențină comerțul cu Coreea de Nord și a dorit în special menținerea unui monopol în anumite domenii.

„China este interesată să mențină Coreea de Nord ca o piață închisă pentru metale prețioase”, a spus Petrov. „Coreea de Nord este foarte bogată în resurse naturale și în timp ce are o anumită tehnologie, nu are investiții străine puternice și nici capital de investiții”.

Petrov a declarat că sancțiunile internaționale dure au însemnat de asemenea că relațiile cu Coreea de Nord la nivel financiar au rămas extrem de dificile. El a spus că tranzacționarea cu aur sau cu valizele de bani a fost, de asemenea, extrem de neatrăgătoare pentru investitorii străini.

Sectorul minier rămâne crucial pentru economia Coreei de Nord și mulți experți cred că acesta este modul în care reușește să-și susțină cheltuielile militare.

Exploatarea privată rămâne ilegală în Coreea de Nord și aproximativ 14% din economia sa este alcătuită din resurse miniere subterane, a raportat Quartz.

China „se ocupă”, derulează aproximativ 90% din comerțul exterior al Coreei de Nord.

Se spune că băncile și companiile sale, de asemenea, oferă accesul Phenianului la sistemul internațional financiar dominat de SUA.

Strângerea șurubului

Coreea de Nord a fost condamnată la nivel mondial cu privire la testarea armei nucleare și la sfidarea constantă a comunității internaționale pentru a-și promova programul.

Phenianul a lansat 12 rachete în nouă lansări până în prezent în acest an, comparativ cu lansarea a 10 rachete în aceeași perioadă în 2016. În martie, ONU a adoptat în unanimitate o rezoluție care extinde sancțiunile impuse țării în încercarea de a opri programul.

Ca răspuns, China a interzis importurile de aur din Coreea de Nord, precum și exporturile de combustibil pentru avioane cu reacție și de alte produse petroliere utilizate pentru a produce combustibil de rachetă către această țară, a raportat Reuters.

O serie de sancțiuni comerciale ale ONU au blocat intrarea în Coreea de Nord a tehnologiei pentru construirea de rachete balistice, începând din 2006. O interdicție a ONU interzice de asemenea vânzarea de arme și combustibil pentru rachete.

Recent, Donald Trump a cerut tuturor națiunilor să se alăture Statelor Unite în impunerea de sancțiuni pentru a lipsi Coreea de Nord de resurse pentru programele sale nucleare și de rachete.

El a cerut Coreei de Nord „să aleagă o cale mai bună și să o facă rapid, și un viitor diferit pentru oamenii săi care suferă de mult timp”.

Un raport al Organizației Națiunilor Unite la începutul acestui an a dezvăluit că Phenianul a reușit să ocolească sancțiunile actuale prin utilizarea entităților străine pentru a ascunde de unde provin anumite bunuri.

De asemenea, a reușit să exporte minerale interzise în timp ce avea acces la servicii bancare internaționale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.