STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura, INTERNATIONAL, Politica Energetica

COP21 UN, reuniunea ONU pe tema schimbărilor climatice

La summitul pentru mediu de la Paris, câteva mii de negociatori din 195 de ţări au început, duminică, o cursă contra cronometru de 12 zile într-o încercare de a încheia un prim acord universal în lupta împotriva încălzirii globale, relatează Mediafax. 

La Tour Eiffel aux couleurs de Paris Climat 2015Cea de 21-a Conferinţă a părţilor semnatare ale Convenţiei ONU privind modificările climatice (CCNUCC) a fost deschisă oficial luni, de 150 de şefi de stat şi de guverne, care au fost primiţi în parcul de expoziţie din Bourget.

Această conferinţă este considerată una dintre ultimele şanse de orientare a lumii către un mod economic mai puţin consumator de energie fosilă şi care să emită, astfel, mai puţine gaze cu efect de seră (GES), în vederea opririi încălzirii planetei sub nivelul de două grade Celsius la sfârşitul secolului al XXI-lea.

Însă amploarea sarcinii i-a determinat pe organizatorii COP21 să devanseze primele reuniuni.

 

Pozițiile marilor puteri

Statele Unite au partea lor de vină pentru schimbările climatice, de aceea vor avea o responsabilitate specială pentru ajungerea la un acord, a declarat preşedintele american, Barack Obama, în discursul rostit la reuniunea ONU de la Paris. „Liderii comunităţii internaţionale trebuie să fie la înălţimea aşteptărilor”, a insistat preşedintele Statelor Unite, al doilea cel mai mare poluator stat din lume, după China. Obama a apreciat că nu există niciun conflict între creşterea economică şi protejarea mediului.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a pledat, cu ocazia conferinţei ONU de la Paris, pentru suplimentarea fondurilor în sensul combaterii deteriorării climei, informează Le Figaro. „Ţările dezvoltate trebuie să fie la înălţimea angajamentelor; trebuie să ajungem până în anul 2020 la mobilizarea a 100 de miliarde de dolari anual pentru finanţarea proiectelor în emisfera sudică”, a declarat Xi Jinping.

Rusia doreşte un acord „eficient şi egalitar”, la nivel global, pentru reducerea gazelor cu efect de seră, a declarat preşedintele Vladimir Putin cu ocazia începerii reuniunii ONU pe tema schimbărilor climatice, informează Le Figaro. „Rusia depune eforturi pentru reducerea gazelor cu efect de seră, în special prin modernizarea structurilor industriale”, a subliniat liderul de la Kremlin.

Preşedintele Franței, Francois Hollande, a pledat luni pentru combaterea schimbărilor climatice „în numele justiţiei”, subliniind că ţările sărace sunt cele mai afectate de aceste modificări, relatează site-ul publicaţiei Le Figaro. „Trebuie să lăsăm copiilor noştri o planetă viabilă. Anul în care trăim este cel al tuturor recordurilor. Recordurile de temperatură, recordurile privind concentraţiile de CO2, recordurile evenimentele climatice extreme. Secete, topirea gheţarilor”, a declarat Hollande.

 

Negocieri în întârziere

Negocierile proiectului de acord pe tema modificărilor climatice au intrat în întârziere, au recunoscut miercuri seara diplomaţi care conduc aceste discuţii, ceea ce l-a determinat pe Laurent Fabius să bată cu pumnul în masă, relatează Reuters online.

Cea mai mare parte dintre „facilitatori” – diplomaţi însărcinaţi să conducă lucrările acestor subgrupuri – au recunoscut, la ora bilanţului, că bat pasul pe loc, în pofida celor peste 50 de reuniuni formale sau informale care au avut loc în cele trei zile şi că le va fi dificil să-şi îndeplinească misiunea în timpul alocat.

El a amintit că subgrupurile, însărcinate fiecare cu o parte a proiectului de acord, urmează să predea documentul joi la ora locală 18.00 (19.00, ora României) celorlalţi doi copreşedinţi ai grupului de contact.

Sarcina lor este să adune piesele puzzle-ului pentru ca să predea vineri, în şedinţă plenară, o nouă versiune, iar sâmbătă la prânz să-i predea lui Laurent Fabius un proiect de acord cât mai bun posibil. Ideea este să lase doar un număr limitat de puncte care să fie soluţionate de către miniştri, aceştia din urmă urmând să demareze în acest weekend faza politică a COP21.

 

Manifestații în jurul lumii

Mii de persoane – 4.500 potrivit poliţiei, 10.000 potrivit organizatorilor – au format duminică, în pofida interdicţiei de a manifesta, un lanţ uman la Paris, pentru a denunţa „starea de urgenţă climatică”, cu o zi înainte de deschiderea Conferinţei ONU pe tema modificărilor climatice (COP21). Aproximativ 100 de persoane au fost arestate, în apropiere de Place de la République, după ce mitingul a degenerat în confruntări cu poliţia, relatează Le Parisien în pagina electronică.

De asemeni, începând de vineri, zeci de manifestaţii au fost organizate peste tot în lume, cu scopul de a spori presiunea asupra reprezentanţilor celor 195 de ţări, pe care-i îndeamnă să ajungă la un acord care să permită limitarea încălzirii globale cu două grade. Mitinguri erau prevăzute duminică la Seul (Coreea de Sud), Rio de Janeiro (Brazilia), New York (Statele Unite) şi Ciudad de Mexico (Mexic).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.