STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Telecom & IT-C & Online, INTERNATIONAL

Acord între SUA și China privind spaţiul cibernetic

Statele Unite şi China negociază un acord privind controlul armamentului pentru spaţiul cibernetic, prin care fiecare dintre cele două ţări se angajează să nu fie prima care foloseşte arme cibernetice pentru a ataca infrastructura critică a celeilalte în vreme de pace, potrivit unor oficiali.

cyberUn astfel de acord ar face referire la atacuri asupra centralelor electrice, sistemelor bancare, reţelelor de telefonie mobilă şi spitalelor. Însă, cel puţin în versiunea iniţială, nu ar proteja în faţa celor mai multe dintre atacurile pentru care China a fost acuzată în SUA, inclusiv furtul de proprietate intelectuală şi furtul datelor personale ale câtorva milioane de angajaţi guvernamentali, relatează New York Times în ediţia online.

Un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei americane, implicat în negocieri, a declarat însă că un anunţ iniţial al lui Obama şi Xi ar putea să nu conţină „o menţiune specifică, detaliată” a interdicţiei de a ataca infrastructura critică. Mai degrabă ar putea fi vorba despre o însuşire generică a codului de conduită adoptat recent de un grup de lucru al ONU.

Unul dintre principiile-cheie ale documentului ONU privind spaţiul cibernetic este că niciun stat nu ar trebui să permită activităţi „care avariază intenţionat infrastructura critică sau pune în pericol folosirea şi funcţionarea infrastructurii critice pentru oferirea de servicii publicului”. Scopul negociatorilor americani este ca liderii chinezi să adopte principiile codului de conduită al ONU într-un acord bilateral cu Washingtonul.

Pare improbabil totusi ca discutiile sa vizeze si cele mai arzatoare subiecte din tematica atacurilor informationale la care s-au dedat atat chinezii, cat si americanii, prin intermediul NSA. Majoritatea atacurilor s-au concentrat pe spionaj si furt de date intelectuale, regulile negociate acum neavand cum sa stopeze furtul celor 22 de milioane de fisiere cu date personale de securitate de catre hackerii chinezi.

 

Update – SUA si China au convenit asupra unor noi măsuri de combatere a criminalităţii cibernetice

Președintele american Barack Obama și președintele chinez Xi Jinping au declarat că vor crea noi măsuri pentru a aborda criminalitatea informatică. Vorbind la o conferință de presă comună la Casa Albă, Obama a declarat că s-a ajuns la un acord şi nici una dintre ţări nu a făcut spionaj economic cibernetic. Acordul se referă la furtul de secrete comerciale, dar nu informații de securitate națională, transmite BBC.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.