STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Servicii & Comert & Logistica, Concurenta & Protectie Consumator

Contractele Loteriei Romane cu firma Intralot, in atentia DNA

Loteria Romana NovomaticProcurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au declansat o activitate de urmarire penala cu privire la procedurile de achizitie publica, al caror beneficiar este Compania Nationala Loteria Romana (CNLR).

Procurorii DNA au dispus, in baza art.  11 din OUG 43/2002, efectuarea unui raport de constatare tehnico-stiintifica pentru evaluarea prejudiciului, dupa cum scrie HotNews.ro. Publicatia online a subliniat in mai multe randuri ca Guvernul Ponta nu doreste ca Loteria Romana sa renunte la contractele paguboase pe care le are cu firma greaca Intralot, iar Ministerul Finantelor (MF) favorizeaza firma greceasca pentru un nou acord cu CNLR.

Ministrul finantelor publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat in iunie 2014 un ordin de ministru prin care mandateaza reprezentantii statului in AGA a CNLR sa imputerniceasca Consiliul de Administratie si conducerea executiva a companiei sa inceapa negocierile pentru incheierea unui nou contract de asociere in participatie, pentru operarea unui nou sistem loteristic.

Contractul vechi a expirat in decembrie 2013 si ar fi trebuit sa fie demarat un proces transparent de selectie a unui nou partener, insa, in loc de asta, s-au incheiat acte aditionale la vechiul contract, sustine Hotnews.ro. Este vorba despre un nou contract pentru servicii de loterie, precum 6/49, 5/40 si Joker, pe o perioada de 10 ani. Ofertantul favorit pare sa fie tot firma greceasca Intralot, aceeasi cu care Loteria a incheiat contracte si in 2003, tot pe zece ani, si care s-au dovedit paguboase pentru statul roman.

Este al doilea contract care va fi incheiat intr-un mod netransparent, scrie Hotnews.ro, dupa cel cu grupul austriac Novomatic cu care a fost semnat un parteneriat pe 15 ani in domeniul videoloteriei. Grupul austriac Novomatic detine 5,07% din actiunile firmei  grecesti Intralot. Contractul cu Novomatic a fost incheiat anul trecut in toamna, cand ministrul Finantelor era Daniel Chitoiu. Este de mentionam faptul ca Ministerul Finantelor este actionarul Loteriei Romane.

Ministerul Finantelor ofera ca argument in sustinerea firmei Intralot incasarile obtinute prin contractul anterior cu firma greceasca. Ceea ce omite, insa, MF este faptul ca exista rapoarte ale Curtii de Conturi, ANAF, Garda Financiara si Corpurile de control ale Guvernului si Ministerului de Finante care au afirmat la unison ca Loteria a pierdut sute de milioane de dolari din cauza contractelor cu grecii.

„Pentru ultimii 10 ani vorbim de un miliard de euro paguba. Si aici vorbim de pierderi directe si indirecte, adica directe prin achizitii cu costuri prea mari pe echipamente si servicii care poate nu erau necesare sau care poate in piata erau mai ieftine, si indirecte, prin proasta gestionare a echipamentului”, a declarat Dan Ghita, unul dintre fostii directori, potrivit unei anchete realizate de DIGI 24. Statul roman a platit in acesti ani 8-8,5% din incasarile lunare. Noul contract ar urma sa se incheie in aceleasi conditii. Practic, Guvernul nu doar ca nu renunta la un contract pagubos, ci il si continua in acelasi mod.

Directorul general al Loteriei Romane este Adrian Manolache pus in functie de fostul ministru al finantelor, Daniel Chitoiu, in martie 2013, chiar daca atunci era in derulare o procedura de numire a conducerii in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa. In cazul Loteriei s-a renuntat la punerea in aplicare a principiilor gurvenantei corporative. Manolache este si cel care a semnat contractul pentru videoloterie cu Novomatic pe o perioada de 15 ani.

„Solutia cea mai avantajoasa pentru CNLR este reprezentata de incheierea unui contract de asociere in participatie cu ofertantul castigator. Din acest punct de vedere, luand in calcul premisele economice, reiese ca oferta cea mai avantajoasa economic apartine Intralot (…). Din punct de vedere financiar, exista o diferenta majora intre ofertele celor doua firme, atat in varianta asocierii in participatie, cat si a achizitiei de sistem si 10 ani de servicii suport, firma Intralot avand un net avantaj”, potrivit unui comunicat al MF.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.