STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Contexpert: Sistemul split TVA, obligatoriu din 2018 doar pentru firmele cu intarzieri la plata TVA si cele in insolventa

Mecanismul platii defalcate a taxei pe valoarea adaugata va fi aplicat, de la 1 ianuarie 2018, doar de firmele cu datorii la plata TVA si cele aflate in insolventa, potrivit legii de aprobare a Ordonantei split TVA. Restrangerea aplicarii sistemului split TVA a fost aprobata de Parlament si mai are nevoie doar de promulgarea prin decret prezidential pentru a intra in vigoare.

Legea pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA a fost adoptata miercuri, 13 decembrie 2017, de Camera Deputatilor si va ajunge, pentru promulgare, la presedintele tarii.

In forma aprobata de parlamentari, sistemul split TVA va fi aplicat obligatoriu doar de firmele care inregistreaza datorii la plata TVA (peste un anumit plafon) si cele in insolventa. Pentru celelalte, mecanismul platii defalcate a TVA, care presupune detinerea unui cont special de TVA, pentru plata si incasarea acestei taxe, va fi pur optional.

Concret, potrivit documentului, vor fi obligate sa aplice sistemul split TVA firmele care:

  • la 31.12.2017 au datorii la plata TVA mai mari de 15.000 de lei, in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei, in cazul contribuabililor mijlocii si 5.000 de lei pentru contribuabilii mici și persoanele fizice, daca acestea nu sunt achitate pana la 31 ianuarie 2018;
  • de la 1 ianuarie 2018 au datorii la plata TVA mai vechi de 60 de zile lucratoare de la scadența care depasesc plafoanele mai sus enumerate;
  • se afla sub incidenta legislatiei insolventei.

Atentie! Daca o firma va avea, la 31 decembrie 2017, datorii la plata TVA mai mari decat cele amintite si nu va achita TVA scadenta pana la finalul lunii ianuarie 2018, atunci va aplica sistemul split TVA incepand cu 1 martie 2018.

Celelate entitati care inregistreaza obligatii TVA restante incepand cu 1 ianuarie 2018 vor fi inregistrate in sistem incepand cu data de 1 a celei de-a doua luni urmatoare celei in care termenul de 60 de zile lucratoare de la scadenta a fost indeplinit. De exemplu, daca TVA-ul aferent lunii ianuarie 2018 care are scadenta 26 februarie 2018 nu este achitat pana pe 18 mai 2018 iar suma neachitata depaseste plafonul mentionat mai sus, entiatea va fi obligata sa aplice sistemul TVA split incepand cu 1 iulie 2018, chiar daca plata TVA-ului restant se face in perioada 19 mai – 30 iunie 2018.

O data intrate in sistemul split TVA, companiile cu intarzieri la plata TVA il vor putea parasi la minimum 6 luni de la momentul in care nu vor mai avea restante. In acelasi timp, firmele in insolventa vor putea iesi din sistemul split TVA doar dupa ce nu se vor mai afla sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Cat despre contribuabilii care vor aplica de bunavoie sistemul, fara a avea o astfel de obligatie, acestia vor putea renunta la aplicarea sistemului la finalul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la inrolare.

In forma finala a documentului, s-a stabilit ca entitatile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA nu au obligatia sa faca plata defalcata a TVA atunci cand intra in relatii comerciale cu contribuabili ce sunt inscrisi in Registrul persoanelor ce aplica TVA split. De asemenea, nici nerezidentii nu au aceasta obligatie, cu conditia ca acestia sa nu fie inregistrati in scopuri de TVA in Romania.

Citeste continuarea pe Contexpert.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.