STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Fiscala - Taxe & Impozite, Buget & Finantare Deficit, Politica Monetara & Inflatia, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Contexpert: Modificarile fiscale intrate in vigoare la 1 ianuarie 2018 si impactul acestora asupra firmelor

Cresterea plafonului pana la care o firma poate plati impozit pe veniturile microintreprinderilor, reorganizarea contributiilor sociale, impozit pe venitul persoanelor fizice de 10%, majorarea salariului minim brut si sistemul platii defalcate a TVA sunt cateva dintre cele mai importante modificari fiscale introduse de Guvern si Parlament si aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2018.

Mai jos va reamintim cele mai importante masuri care au intrat in vigoare anul acesta, incepand cu 1 ianuarie:

Impozit pe veniturile microintreprinderilor pentru firmele cu venituri de pana la 1 milion de euro

De la 1 ianuarie 2018, pragul pana la care o companie poate aplica impozitarea pe veniturile microintreprinderilor a fost dublat, de la 500.000 de euro la 1 milion de euro, echivalentul a 4.659.700 lei conform cursul de schimb de la 31 decembrie 2017.

Prin urmare, firmele ce au inregistrat la finalul anului 2017 venituri intre jumatate de milion de euro si un milion de euro, incepand cu 1 ianuarie 2018 nu vor mai plati impozit pe profit, de 16%, ci vor plati impozit pe veniturile microintreprinderilor, fie de 1%, daca exista salariati, fie de 3%, daca nu exista nici macar un salariat.

De asemenea, in sfera impozitarii microintreprinderilor vor intra acum si companiile ce activeaza in domeniul bancar, al asigurarilor, pietei de capital sau jocurilor de noroc si care se incadreaza in noul plafon stabilit, de un milion de euro. Totodata, regimul de microintreprindere a devenit obligatoriu incepand cu acest an si pentru cei care au venituri din consultanta ori management, atat timp cat acestea realizeaza total venituri sub plafonul de 1 milion de euro.

Tot incepand cu acest an a fost eliminata posibilitatea de a trece la aplicarea impozitului pe profit in cazul societatilor care au un capital social de minimum 45.000 de lei, ceea ce inseamna ca, cei care sunt in etapa de investitii si inregistreaza acum pierderi ori cei care au o profitabilitate mai mica de aproximativ 6% raportata la cifra de afaceri nu vor mai avea nicio parghie prin care sa evite plata acestui impozit.

Atentie! Parlamentarii ar putea reintroduce totusi, printr-un proiect de lege adoptat de Senat si aflat acum la Camera Deputatilor, alternativa companiilor cu un capital social de cel putin 45.000 de lei si macar 2 salariati de a trece la impozit pe profit.

Reorganizarea contributiilor sociale si transferul CAS si CASS la salariat

De la 1 ianuarie 2018 exista doar 3 contributii sociale, dintre care 2 revin in totalitate salariatului, astfel:

  • contributia la pensii (CAS) datorata de catre angajati sau de persoane pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale pentru conditii normale de munca, in cota de 25% – cu mentiunea ca angajatorul poate datora o cota suplimentara in cazul in care sunt conditii deosebite de munca (4%) sau conditii speciale de munca (8%).
  • contributia la sanatate (CASS) datorata de angajati sau de alte persoane fizice care au obligatia platii acestei contributii, in cota de 10%.

In acelasi timp, angajatorul va plati o singura contributie, respectiv contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25%, care inglobeaza celelalte 4 contributii abrogate la final de 2017, si anume: contributia la somaj, contributia pentru concedii medicale, contributia pentru riscuri profesionale si contributia pentru creante salariale.

Reducerea impozitului pe veniturile persoanelor fizice de la 16% la 10%

Din pachetul transferului contributiilor face parte si reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%, pentru veniturile din activitati independente (PFA, profesii leberale, drepturi de autor etc.), salarii si asimilate salariilor, chirii, investitii (cum ar fi veniturile din dobanzi, vanzarea de parti sociale si/sau actiuni etc., cu exceptia veniturilor din dividende pentru care, in continuare se va aplica cota de 5%), pensii, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, premii si din alte surse.

Masura este menita sa contrabalanseze cresterea contributiilor sociale care au fost trecute in sarcina angajatului, astfel incat valoarea neta a salariului sa nu fie afectata semnificativ. Totusi, pentru cei care sunt scutiti de la plata impozitului pe venit, cum sunt cei din IT sau cei care lucreaza pentru proiecte de cercetare-dezvoltare, angajatorii trebuie sa gaseasca resurse de crestere a salariilor brute, pentru ca netul angajatilor sa nu scada.

Atentie! Orice modificare a salariului minim brut in aceasta perioada va trebui raportata in Revisal pana la 31 martie 2018. Ulterior acestei date, angajatorii vor avea obligatia sa transmita in Revisal modificarea salariului de baza lunar brut in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii acesteia.

Salariul minim pe economie a crescut la 1.900 de lei

Inceputul de an a adus si majorarea salariului minim pe economie cu 450 de lei, de la 1.450 la 1.900 de lei. Totusi, trebuie tinut cont ca o buna parte din majorarea brutului este justificata de trecerea CAS si CASS in sarcina salariatului, astfel ca salariul brut de 1.900 de lei este echivalentul unui brut de 1.550 de lei pe sistemul din 2017.

Cat despre cresterea netului pentru un salariat platit cu minimul pe economie, vorbim de o majorare de 97 de lei. Astfel, daca un salariat platit cu minimul pe economie si fara persoane in intretinere primea in 2017 un net de 1.065 de lei (la un brut de 1.450 de lei), acesta primeste in 2018 un salariu net de 1.162 de lei, la un brut de 1.900 de lei.

Citește continuarea pe Contexpert.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.