STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Contexpert: Criterii noi pentru contribuabilii mari si mijlocii: Care este impactul?

Contribuabilii mari si mijlocii sunt reincadrati de la 1 ianuarie 2017 pe baza unor noi criterii de selectie, noutatile vizand grupurile fiscale, grupurile de companii (societatea mama si afiliatii) si firmele care programeaza investitii de peste 10 milioane euro in 3 ani de la infiintare.

Selectia ia in considerare criterii de baza, specifice si de continuitate. Astfel, pe langa conditiile de baza privind cifra de afaceri, cuantumul obligatiilor fiscale etc, utilizate, si pana acum, apar criterii referitoare la specificul afacerii si la investitiile estimate.

Sunt incluse la mari contribuabili doar primele 1.500 de companii, in functie de criteriul de baza, in ordine descrescatoare, asadar mai putin decat acum, iar la contribuabili mijlocii, cele care nu intra in categoria marilor contribuabili, in limita unui numar maxim de 18.478 de companii.

Cum se realizeaza selectia?

Sunt automat mari contribuabili: Banca Nationala a Romaniei; societatile bancare; societatile de asigurari; societatile de investitii financiare; Societatea Romana de Televiziune; Societatea Romana de Radiodifuziune.

Sunt eligibili pentru contribuabili mari sau mijlocii:

 • persoanele juridice romane infiintate potrivit prevederilor Legii societatilor nr. 31/1990, inclusiv entitatile rezultate in urma fuziunii cu alti contribuabili;
 • sucursalele persoanelor juridice straine care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
 • regiile autonome, companiile si societatile nationale si societatile cu capital majoritar sau integral de stat;
 • institutele nationale de cercetare-dezvoltare organizate potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 57/2002

Dupa aplicarea conditiei generale, sunt utilizate criterii de selectie:

 • specifice
 • de baza
 • de continuitate

Criteriile specifice vizeaza

 • activitatea desfasurata – se refera la entitatile care sunt eligibile automat, cum sunt BNR, societatile bancare etc;
 • investitiile – companiile nou-infiintate care, la data infiintarii, se angajeaza prin declaratie pe propria raspundere sa realizeze, intr-o perioada de maximum 3 ani consecutivi, investitii de cel putin 10 milioane euro
 • reprezentarea fiscala – contribuabilii nerezidenti pentru care contribuabilii mari/mijlocii au calitatea de reprezentanti sau reprezentanti fiscali,
 • grupul fiscal unic – reprezentantul fiscal si membrii apartinand grupului fiscal unic definit de Cod Fiscal
 • participarea directa – persoanele juridice care detin in mod direct minimum 50% din valoarea/numarul titlurilor de participare la un mare contribuabil, precum si persoanele juridice la care marii contribuabili detin in mod direct minimum 50% din valoarea/numarul titlurilor de participare.

Criteriul de baza

Este rezultatul agregarii a 3 indicatori cu urmatoarele proportii: cifra de afaceri – 50%, volumul obligatiilor fiscale declarate – 30%; volumul cheltuielilor cu personalul – 20%.

Criteriul de continuitate

Odata incadrate la mari contribuabili sau la contribuabili mijlocii, companiile raman in administrare cel putin 3 ani. Practic, vor fi reincadrate doar companiile care, timp de 3 ani consecutivi nu mai indeplinesc criteriul de baza, cu privire la cifra de afaceri, volumul obligatiilor fiscale si cel al cheltuielilor cu personalul.

Totodata contribuabilii mari aflati in administrarea Directiei generale de administrare a marilor contribuabili pana la 31 decembrie 2016, care au intrat in procedura insolventei, in anul fiscal in care se face selectia, raman in categoria marilor contribuabili.

Reamintim ca in anul fiscal 2017, marii contribuabili sunt obligati sa aiba pregatit dosarul preturilor de transfer pentru tranzactiile efectuate in 2016, pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de profit, daca desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare ce depaseste pragurile de semnificatie stabilite prin Ordinul 442/2016. Obligatia de intocmire a dosarului preturilor de transfer le revine si celorlalti contribuabili care au avut tranzactii cu afiliatii, acesta putand fi solicitat de organul de inspectie fiscala in timpul controlului, insa, termenul de intocmire pe care il primeste contribuabilul pentru intocmire este, de cele mai multe ori, extrem de mic, raportat la efortul ce trebuie depus pentru colectarea si analiza informatiilor ce trebuie incluse in acest dosar.

Criteriile referitoare la incadrarea contribuabililor mari si mijlocii sunt prevazute de ordinele ANAF 3609/2016 si 3610/2016.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.