STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Fiscala - Taxe & Impozite, Buget & Finantare Deficit, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Contexpert: Care sunt modificarile fiscale pregatite de Guvern pentru 1 ianuarie 2018 si ce impact financiar au acestea asupra angajatorilor si angajatilor

Notă EcZoom: Majorarea Salariului Brut a fost temporar amânată.

O serie de modificari pregatite de Guvern pentru 1 ianuarie 2018 si care vizeaza cresterea plafonului pana la care o firma poate plati impozit pe veniturile microintreprinderilor, reorganizarea contributiilor sociale, impozit pe venit de 10% si majorarea salariului minim brut au fost anuntate in sedinta de saptamana trecuta, fiind incluse in doua proiecte de acte normative ce au nevoie de aprobarea Executivului pentru a se aplica.

Iata detalierea celor mai importante masuri pe care Guvernul vrea sa le implementeze de la 1 ianuarie 2018:

  • impozit pe veniturile microintreprinderilor pentru firmele cu venituri de pana la 1 milion de euro

Concret, pragul pana la care o companie va putea aplica impozitarea pe veniturile microintreprinderilor va fi dublat, de la 500.000 de euro urmand sa ajunga la 1 milion de euro.

Aceasta inseamna ca firmele ce vor inregistra la final de an venituri intre jumatate de milion de euro si un milion de euro nu vor mai plati impozit pe profit, de 16%, ci impozit pe veniturile microintreprinderilor, fie de 1%, daca exista salariati, fie de 3%, daca nu exista nici macar un salariat.

Spre deosebire de reglementarile din prezent, in sfera impozitarii microintreprinderilor vor putea intra si companiile ce activeaza in domeniul bancar, al asigurarilor, pietei de capital sau jocurilor de noroc si care se incadreaza in noul plafon stabilit, de un milion de euro. Totodata, regimul de microintreprindere va fi aplicabil si celor care au venituri din consultanta ori management.

De asemenea, potrivit proiectului, va fi eliminata posibilitatea de a trece la aplicarea impozitului pe profit in cazul societatilor care au un capital social de minimum 45.000 de lei, ceea ce inseamna ca, cei care sunt in etapa de investitii si inregistreaza acum pierderi ori cei care au o profitabilitate mai mica de aproximativ 6% raportata la cifra de afaceri nu vor mai avea nicio parghie prin care sa evite plata acestui impozit.

  • impozitul pe venitul persoanelor fizice va scadea de la 16% la 10%

O alta masura pregatita pentru inceputul anului viitor, prevazuta in programul de guvernare si inclusa acum in proiectul de OUG pentru modificarea Codului fiscal stabileste scaderea impozitului pe venitul persoanelor fizice de la 16% la 10%.

Astfel, un impozit pe venit in cota de 10% ar urma sa fie datorat si de persoanele ce obtin venituri din activitati independente, inclusiv persoanele fizice autorizate (PFA), dar si de cei ce obtin venituri din salarii, chirii, pensii, activitati agricole sau investitii, cu exceptia veniturilor din dividende care se impoziteaza in continuare cu 5%.

  • reorganizarea contributiilor sociale obligatorii si o asa-zisa “reducere” a acestora cu doua puncte procentuale, la 37,25%

Proiectul de act normativ aflat in dezbatere publica la Ministerul de Finante stabileste si injumatatirea numarului de contributii sociale.

Astfel, vor exista doar 3 contributii sociale obligatorii (in loc de 6 cate sunt acum) , dintre care 2 vor reveni in totalitate angajatilor. Este vorba despre contributia la pensii (CAS), ce va avea o cota de 25%, si contributia la sanatate (CASS), ce va fi in cota de 10%.

In acelasi timp, angajatorul va plati o singura contributie, respectiv contributia asiguratorie pentru munca, care insa va ingloba celelalte 4 contributii abrogate, si anume: contributia la somaj, contributia pentru concedii medicale, contributia pentru riscuri profesionale si contributia pentru creante salariale.

Potrivit proiectului de OUG, noua contributie, pe care ministrul finantelor publice o numea saptamana trecuta taxa de solidaritate, va avea o cota de 2,25%.

  • majorarea salariului minim pe economie, de la 1.450 de lei la 1.900 de lei

De la 1 ianuarie 2018 urmeaza sa se produca si majorarea salariului minim brut pe economie. Concret, vorbim de o crestere cu 450 de lei, de la 1.450 la 1.900 de lei.

Totusi, trebuie tinut cont ca o buna parte din majorarea brutului este justificata de trecerea CAS si CASS in sarcina salariatului. Practic, in acest moment, cheltuiala angajatorului pentru un salariu minim de 1.450 lei este de aproximativ 330 lei.

Conform programului de guvernare, salariul minim urma sa creasca la 2.000 de lei in 2018 si sa ajunga, pana in 2020, la 2.400 de lei.

  • reducerea contributiilor sociale pentru PFA si profesii libere

Persoanele ce obtin venituri din activitati independente (PFA, titulari ai intreprinderilor individuale/familiale) si profesii liberale vor plati CAS si CASS la nivelul unui venit pe care si-l vor alege, dar care nu va putea fi mai mic decat nivelul salariului minim, ce ar urma sa fie de 1.900 de lei, asa cum am explicat mai sus.

Pe lista persoanele fizice exceptate de la plata contributiilor la pensii si sanatate se vor regasi cele ce au si calitatea de salariat, dar si pensionarii sau cei ce sunt asigurati intr-un sistem propriu de asigurari sociale, cum sunt avocatii.

  • scaderea CAS pentru conditii grele de munca

Tot de la inceputul anului viitor ar urma sa scada si contributiile la pensii pentru conditii grele de munca. Astfel, pentru conditii deosebite de munca, contributia ar urma sa scada de la 31,3% la 29%, din care un procent de 25% va fi suportat de salariat, iar 4% de angajator.

In ceea ce priveste contributia pentru conditii speciale de munca, aceasta va scadea de la 36,3% la 33%, din care 25% va fi in sarcina salariatului, iar 8% in cea a angajatorului.

Totusi, aceste scaderi nu sunt in teremeni reali deoarece, in principiu, pentru a contracara diminuarea salariilor nete prin trecerea contributiilor in sarcina angajatilor, angajatorii vor majora salariile brute. Prin urmare, baza de impozitare la care se vor aplica aceste contributii va fi mult mai mare decat este in acest moment.

  • acordarea deducerilor personale pentru romanii cu salarii brute mai mici de 3.600 de lei.

Nu in ultimul rand, proiectul de OUG al Ministerului de Finante stabileste ca vor putea beneficia de deduceri personale salariatii cu un salariu brut de pana in 3.600 de lei, fata de 3.000 de lei, asa cum e in prezent.

In ceea ii priveste pe salariatii cu un venit lunar brut mai mic de 1.950 de lei, (fata de 1.500 de lei, ca in prezent), deducerea personala va fi de 510 de lei, in crestere de la 300 de lei, daca respectivul salariat nu are persoane in intretinere.

Apoi, pentru fiecare persoana avuta in intretinere (sot, sotie, copii etc) se vor mai acorda 160 de lei in plus, fata de 100 de lei, cum este in prezent.

Mai departe, pentru cei cu venituri lunare brute intre 1.951 de lei și 3.600 de lei, inclusiv, deducerile personale vor fi degresive (vor descreste treptat) fata de cele amintite anterior.

Care va fi impactul acestor masuri asupra angajatorilor si salariatilor?

Desi aparent contributiile sociale si impozitul scad ca si procent, in cazul in care angajatorii aleg sa majoreze salariile angajatilor ca urmare a trecerii contributiilor sociale in sarcina acestora,  baza la care se vor aplica noile procente va fi majorata si, implicit, sumele incasate la buget cu titlul de contributii sociale vor fi mai mari. Reducerea impozitului de la 16% la 10% este menita sa contrabalanseze cresterea contributiilor, astfel incat valoarea neta a salariului sa nu fie afectata semnificativ. Totusi, pentru cei care sunt scutiti de la plata impozitului pe venit, cum sunt cei din IT sau cei care lucreaza pentru proiecte de cercetare-dezvoltare, angajatorii vor trebui fie sa gaseasca resurse de crestere a salariilor brute, fie vor primi salarii diminuate incepand cu 1 ianuarie 2018.

Citeste continuarea pe Contexpert.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.