STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Servicii & Comert & Logistica, P.I.B. & STATISTICI

Consumul continuă să crească, dar avansul de 5,2% este cel mai mic din ultimii cinci ani

♦ Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut în primele nouă luni din an cu 5,2%, dar avansul este cel mai redus din 2013 încoace.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate luni, comerţul cu amănuntul – care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat – a scăzut în septembrie faţă de august cu 3,9% ca serie brută, dar a crescut ca serie ajustată cu 1,1%. Faţă de luna septembrie 2017, în septembrie curent cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut cu 2,3% ca serie brută şi 2,8% ca serie ajustată.

Evoluţia din septembrie este sub potenţial, pe fondul disipării impactului noului Cod fiscal, al rebalansării politicii economice şi al acumulării de semnale de final de ciclu economic postcriză, comentează Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania.

Potrivit prognozei Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), consumul final ar urma să avanseze anul acesta cu 5,4%, consumul gospodăriilor cu 5,5%, iar consumul administraţiei cu 4%.

Prin urmare, datele din teren sunt apropiate de prognoze, însă este neclar dacă investiţiile vor lua locul consumului aşa cum anticipează CNP, care crede că acestea vor avansa cu 7,9% în 2018.

Guvernul mizează anul acesta pe o creştere economică de 5,5% (sub 4%, în opinia economiştilor din afara cercului guvernului), ajutată de investiţii, care ar urma să înlocuiască motorul consumului. La nouă luni din an, investiţiile guvernului sunt la 39% din întreaga programare anuală.

Potrivit datelor BNR, în primul trimestru din an, investiţiile în economia naţională au crescut cu 13,5%, dar în trimestrul al doilea au scăzut cu 0,2%, an/an.

Potrivit datelor INS, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut în septembrie faţă de luna precedentă ca serie brută cu 3,9% şi a crescut ca serie ajustată cu 1,1%. Scăderea s-a petrecut ca urmare  a reducerilor din vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (minus 6,7%) şi a vânzărilor de produse nealimentare (minus 3,8%).

Comerţul cu amănuntul al carburanţilor a crescut cu 0,2%. Ca serie ajustată, comparativ cu august, cifra de afaceri a crescut în sep­tembrie, pe ansamblu, cu 1,1%.

Comparativ cu septembrie 2017, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, serie brută, a înregistrat în septembrie 2018 o creştere cu 2,3%. Ca serie ajustată, cifra de afaceri a înregistrat o creştere cu 2,8%.

SURSA: Ziarul Financiar

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.