STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica, Politici Industriale

Consumatorii industriali ar putea fi scutiți de plata schemei de certificate verzi cu până la 85%

Marii consumatori de energie electrică vor plăti între 15% și 60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislaţie, pentru a nu-şi pierde din competitivitate.

Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani şi se va aplica după primirea avizului Comisiei Europene.

certificate_verzi_energie_verde_bizzpedia„În funcţie de energo intensivitatea întreprinderilor prevăzute la alin. (2), beneficiarii vor plăti următoarele procente din numărul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii: 15% în cazul unei electro intensităţi mai mari de 20%, 40% în cazul unei electro intensităţi de 10-20% şi 60% în cazul unei electro intensităţi de 5-10%”, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern.

Exceptarea de la plata certificatelor verzi se va face pe baza unor criterii clar stabilite, a declarat într-un comunicat ministrul Economiei, Constantin Niţă. Printre acestea se numără:

  • punerea în aplicare a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice;
  • menţinerea locurilor de muncă pe durata schemei;
  • încheierea de parteneriate cu instituţiile de învăţământ pentru creşterea pregătirii profesionale şi atragerea de personal calificat.

Industria energointensivă din România asigură circa 20% din consumul de energie. În acelaşi timp este cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect circa 1,5 milioane.

Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul asprijină producţia de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând certificatele verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.