Politica cu impact economic, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie, Credit Ipotecar & Imobiliar & ANL, Constructii & Imobiliare

Finanțele revin cu proiectul de transformare a programului „Prima Casă” în „O Familie, o Casă”

Ministerul Finanțelor Publice propun completarea și modificarea Ordonanței privind implementarea programului ”Prima casă”, fiind redenumit „O familie, o casă”, conform Hotnews.ro

Sursa – Antena 1

Proiectul propune următoarele:

 • În ceea ce privește condițiile de eligibilitate ale beneficiarilor în cadrul Programului, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale fiecărui beneficiar individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția, după caz, nu pot depași valoarea de 4.500 lei.
 • Pentru familiile cu copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.
 • Pe durata contractului de credit obținut în cadrul Programului să nu dobândească individual sau împreună cu familia o cotă de peste ½ inclusiv dintr-o altă locuință situată în mediul urban, cu excepția celor dobândite prin moștenire. În cazul în care survine o modificare în acest sens după acordarea creditului în cadrul Programului, în termen de 12 luni de la apariția acestei situații trebuie să decidă asupra deținerii locuinței din Program sau altei locuințe și să notifice această decizie Finanțatorului și Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii sau Fondului Român de Contragarantare, cu prezentarea documentelor care atestă înstrăinarea.”
 • Mandatarea pe lângã Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele și în contul statului, în favoarea bãncilor care acordã credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.
 • Menținerea avansului minim de 5% din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpãrare, iar valoarea finanțãrii garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.
 • Acordarea urmãtoarelor subvenții de dobândã:
  – reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toatã durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
  – reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.
 • Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate în cadrul Programului.
 • Solicitărilor de acordare a unei finanţări garantate în cadrul programului “Prima casă“, aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, li se aplică dispoziţiile legale în vigoare la data depunerii lor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.