STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura

Constructia sectiunii offshore a gazoductului South Stream, amanata cu o luna

gazoduct South StreamDebutul lucrarilor de amplasare a tevilor in Marea Neagra pentru realizarea gazoductului South Stream a fost amanat cu o luna, astfel ca operatiunile vor incepe la 15 decembrie, potrivit declaratiei unui oficial al Gazprom, citat de agentia Itar Tass, care precizeaza ca aceasta data nu este, totusi, definitiva.

Sectiunea offshore a conductei South Stream va avea o lungime de 931 de kilometri, intre orasul Anapa din Rusia si portul bulgar Varna via Marea Neagra.

Directorul departamentului de relatii generale de la Gazprom, Vladimir Markov, a declarat ca toate lucrarile pregatitoare au fost finalizate, iar constructia ar urma sa inceapa in data de 15 decembrie, precizand ca aceasta data nu este, totusi, definitiva. „Am amânat constructia cu o luna, dar cred ca vom incepe la data de 15 decembrie”, a spus Markov, care desi anunta amanarea constructiie, sustine, in acelasi timp, ca proiectul South Stream avanseaza conform planului.

In iulie 2014, Comisia Europeana (CE) a cerut guvernului bulgar sa suspende lucrarile la gazoductul South Stream, proiect condus de grupul rus Gazprom, in asteptarea unei decizii referitoare la conformitatea proiectului cu legislatia europeana. Executivul european sustine ca South Stream nu respecta decizia sa, care interzice furnizorilor de gaze naturale sa controleze si accesul la conductele ce transporta gazele naturale. Dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, CE a pus procesul de aprobare in asteptare.

Moscova spera ca lucrarile la gazoductul South Stream vor continua dupa finalizarea alegerilor in Bulgaria, iar noua Comisie Europeana va intra in functie.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagra. In Bulgaria se va ramifica in doua — spre Nord, prin Serbia, Croatia, Ungaria, Slovenia, Austria, si spre Sud, catre Grecia si sudul Italiei. Constructia gazoductului a inceput in decembrie 2012, primele livrari spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015.

Actionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia), cu 20%, Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta) cu cate 15%. Gazprom a infiintat deja companii mixte cu societati din Austria, Bulgaria, Croatia, Slovenia, Grecia, Ungaria si Serbia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.