STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica

Constantin Nita: Excedentul de energie, resursa ce trebuie valorificata

Constantin NitaRomania are un excedent de energie, iar exportul este esential pentru valorificarea acestei resurse, motiv pentru care este necesara continuarea programului de dezvoltare a interconectarilor, afirma ministrul Economiei, Constantin Nita.

Aflat intr-o vizita oficiala in Muntenegru, in perioada 10-11 martie, impreuna cu directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, si directorul general al Hidroelectrica, Mihail Stanculescu, ministrul Economiei, Constantin Nita, a declarat ca domeniul energetic este prioritar in relatia de cooperare cu Muntenegru.

„Romania are un excedent de energie, companiile noastre pot avea preturi competitive la nivel regional, fapt pentru care exportul este esential pentru valorificarea acestei resurse”, afirma Nita. In plus, „Muntenegru are nevoie de cantitati de energie pentru a sustine functionarea grupurilor industriale de pe teritoriul sau. Am incredere ca prezenta companiilor romanesti pe piata regionala de energie va fi din ce in ce mai activa, in acest sens fiind necesara continuarea programului de dezvoltare a interconectarilor si stabilirea unor contacte strategice la nivelul regiunii”, a mai spus ministrul roman al Economiei.

Agenda discutiilor cu autoritatile din Muntenegru a mai cuprins si colaborarea dintre cele doua state in urmatoarele domenii: schimburi comerciale, energie, turism, IT, agricultura, potriovit unui comunicat al ME.

„Discutiile cu premierul si viceprim-ministrul din Muntenegru au scos in evidenta potentialul de cooperare al celor doua state, potential care nu a fost suficient exploatat. Schimburile comerciale, turismul, IT-ul si agricultura reprezinta domenii cu traditie pentru Romania, domenii in care expertiza  si experienta noastra pot contribui la dezvoltarea Muntenegrului si, implicit, pot genera venituri pentru economia Romaniei”, precizeaza Nita.

Cu aceasta ocazie, ministrul Economiei a reiterat angajamentul Romaniei privind sprijinul fata de integrarea europeana si euro-atlantica a Muntenegru. Romania poate acorda sprijin in acest sens cu expertiza in domeniul economic si pentru programele de pregatire si asistenta tehnica.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.