STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, Buget & Finantare Deficit

Consiliul Fiscal studiu ARIERATE: Companiile de stat au 5% cifră de afaceri și 20% din arierate

Companiile de stat au cele mai mari datorii la buget, în timp ce în cazul firmelor private majoritatea arieratelor sunt la furnizori, urmate de restanţe la bănci sau la buget, potrivit datelor Consiliului Fiscal.

arierate-300x193Cele 1.086 de companii cu capital majoritar de stat care au făcut raportări la Ministerul Finanţelor au avut anul trecut o contribuţie de mai puţin de 5% la cifra de afaceri totală din economie, dar restanţele accumulate de aceste firme au ajuns la aproximativ 20% din totalul arieratelor de 112,7 milioane de lei.

Datoriile totale ale companiilor private au ajuns anul trecut la aproximativ 90 miliarde de lei, nivel aproape dublu faţă de 2008, iar arieratele firmelor de stat au avansat de la 17 miliarde lei în 2008, la 22 miliarde lei în 2013.

Volumul arieratelor companiilor de stat în raport cu cifra de afaceri pe care o generează este mult mai mare decât la firmele private, apropiindu-se de 50%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.