STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura

Consiliul de Administraţie al CFR SA a fost revocat. Compania are profit operaţional

Adunarea Generală a Acţionarilor CFR SA, companie controlată de stat prin Ministerul Transporturilor, a hotărât vineri revocarea din funcţie a membrilor Consiliului de Administraţie, pe motiv că aceştia au exercitat un management defectuos, care a afectat situaţia financiară a companiei, conform Mediafax.

descărcarePrima reacție a venit din partea fostului şef al CA Florin Kubinschi, care a declarat că CA al CFR SA a respectat în cele nouă luni de mandat angajamentele asumate în faţa instituţiilor financiare internaţionale şi a adoptat măsuri care au avut ca efect înregistrarea de profit şi eliminarea datoriilor faţă de buget.

„CFR SA nu mai are, la ora actuală, nicio datorie la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale (şomaj, sănătate şi CAS), comparativ cu data preluării mandatului, când compania înregistra datorii de 321 milioane lei la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale”, se arată într-un comunicat transmis de Kubinschi după ce Ministerul Transporturilor a comunicat că întregul Consiliu de Administraţie a fost revocat pe motiv că a exercitat un management defectuos, care a afectat situaţia financiară a companiei.

Kubinschi spune că CFR SA, care administrează infrastructura feroviară, înregistrează un profit brut în valoare de 51,6 milioane lei, faţă de o pierdere de 169,8 milioane lei prevăzută în bugetul de venituri şi cheltuieli rectificat pentru anul 2013, aprobat de AGA companiei. De asemenea, rezultatul operational (EBITDA) realizat la 30 noiembrie 2013 (166,1 milioane lei) este cu 98,8% mai mare faţă de cel prevăzut în bugetul rectificat pentru anul 2013 (83,6 milioane lei), aprobat de AGA CFR SA.

„Prin iniţiativele de eficientizare economică adoptate de echipa managerială în perioada de mandat, consider că managementul CFR SA nu a fost nicidecum unul defectuos, în condiţiile în care măsurile adoptate până în prezent au condus la respectarea de către CFR SA a obiectivelor şi ţintelor asumate de Guvernul României în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială”, mai spune Kubinschi.

Consiliul de Administraţie era format din:

  • Florin Kubinschi (preşedinte, CFO Volksbank România)
  • George Micu (membru, director general CFR SA)
  • Enache Jiru (membru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor)
  • Sebastian Tcaciuc (membru)

AGA a numit un nou CA, din care fac parte Ovidiu Petrişor Artopolescu, membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, Ovidiu Puţura, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Victor Cionga, managing partner la AZ Capital Advisors, Florin Luca, consultant financiar, George Ciobănaşu, auditor financiar.

În perioada următoare, Consiliul de Administraţie se va întruni pentru a alege noul preşedinte al CA. Adunarea Generală a Acţionarilor a pus în vedere noului Consiliu de Administraţie să analizeze de urgenţă modul de îndeplinire de către George Micu a îndatoririlor sale de director general interimar al societăţii.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.