STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Servicii & Comert & Logistica, Concurenta & Protectie Consumator

Consiliul Concurenţei: Amenzi de circa 13 mil. euro pentru 14 companii de produse electrocasnice

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare de 56,5 milioane lei (12,7 mil. euro) 14 companii din domeniul vânzării de electronice şi electrice, pentru încheierea de înţelegeri anticoncurenţiale în cadrul campaniilor de tip buy-back, conform Mediafax.

04electrocasnice_e290e89cecCele 14 companii sunt membre ale asociaţiilor Rorec şi Ecotic, iar sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei pe pieţele comercializării de echipamente electrice şi electronice (EEE) şi a gestionării deşeurilor acestora (DEEE).

Astfel, opt companii membre Rorec au fost amendate cu aproape 48 milioane lei (10,8 milioane euro) pentru fixarea în comun a discounturilor şi controlul vânzărilor produselor lor în campaniile de buy-back prin alocarea bugetului aferent proporţional cu cotele de piaţă preexistente ale companiilor membre ale asociaţiei. În acest fel, nu s-a urmărit maximizarea numărului de deşeuri colectate, ci s-au menţinut cotele de piaţă ale companiilor prin subvenţionarea discounturilor.

Cele opt companii membre Rorec sancţionate de Consiliul Concurenţei sunt:

 1. Arctic – 24 milioane de lei
 2. Electrolux România – 9,8 milioane de lei
 3. Philips Romania -5 milioane lei
 4. Whirlpool Romania -3,4 milioane lei
 5. Indesit Company Magyarorszag – 2,66 milioane lei
 6. BSH Electrocasnice, cu 1,4 milioane de lei
 7. Gorenje Romania -1,043 milioane lei
 8. Candy Hoover Romania cu 440.426 lei

În cadrul aceleiaşi investigaţii, şase companii membre ale asociaţiei Ecotic au fost sancţionate cu 8,6 milioane lei (1,9 milioane euro) pentru stabilirea unei înţelegeri anticoncurenţiale prin crearea unui mecanism similar cu cel al asociaţiei Rorec în cadrul campaniilor de tip buy-back iniţiate în februarie 2009.

Companiile membre Ecotic sancţionate de Consiliul Concurenţei sunt:

 1. Agis Computer (3,2 milioane lei)
 2. Scop Computers (3 milioane lei)
 3. Gemini (1,43 milioane de lei)
 4. Maguay Impex (756.710 lei)
 5. Panasonic Marketing Europe Wiesbaden Germania (209.597 lei)
 6. CG&GC Intelligent Technology (13.500 lei)

 

Asociaţia Rorec este o organizaţie colectivă, non-profit reunind principalii producători şi importatori de electrocasnice din România, care deţin peste 70% din totalul pieţei. În conformitate cu legislaţia din domeniu, asociaţia Rorec s-a constituit pentru a prelua de la producători responsabilitatea privind colectarea, reutilizarea, reciclarea şi valorificarea DEEE.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.