STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, INTERNATIONAL, Buget & Finantare Deficit

Congresul american a ridicat plafonul datoriei Statelor Unite până la 7 februarie

Barack Obama, Preşedintele Statelor Unite, a promulgat joi dimineaţă legea care ridică plafonul datoriei, după ce Camera Reprezentanţilor a adoptat textul ce elimină riscul de incapacitate de plată și pune capăt crizei bugetare, a anunţat Casa Albă.

Sursă: www.telegraph.co.uk
Sursă: www.telegraph.co.uk

Textul care redeschide întregul stat federal a fost adoptat miercuri de cele două camere ale Congresului, în Senat cu 81 de voturi pentru și 18 împotrivă, respectiv 285 pentru şi 144 împotrivă în Camera Reprezentanţilor.

Întelegerea adoptată prevede ridicarea plafonului datoriei până la 7 februarie, redeschiderea totală a agenţiilor federale până la 15 ianuarie, precum şi convocarea unei comisii pentru negocierea bugetului pentru restul anului 2014. Primul termen pentru reluarea negocierilor privind bugetul este 13 decembrie.

Compromisul a fost atins după ce republicanii din Congres au renunţat să mai impună puterii condiţii în schimbul deblocării activităţii guvernului şi ridicării plafonului datoriei de stat, printre care și reducerea finanţării programului „Obamacare”.

Obama le-a cerut tuturor angajaţilor care au intrat în concediu fără plată din cauza blocajului bugetar să se întoarcă începând de joi la muncă. De asemeni, el a adăugat că aleşii trebuie acum să recâştige „încrederea” americanilor și că vrea oprirea guvernării „din criză în criză”, potrivit AFP.

„În pofida diferenţelor noastre (…) sunt convins că democraţii şi republicanii pot lucra împreună în avantajul Statelor Unite”, a asigurat Barack Obama.

Pe fondul deblocării activității guvernului, bursele din Statele Unite şi Asia au crescut puternic. Spre exemplu, indicele S&P a crescut cu 1,4%, aproape de un nivel record, iar indicele MSCI Asia Pacific a urcat cu 0,7%, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele 5 luni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.