STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri

Conferința Cursdeguvernare.ro: „Falia dintre Economia Românească și România productivă: Politicile necesare să o închidem”

 

Cursdeguvernare.ro a organizat marti, 21 martie, in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei, conferinta „Falia dintre economia romaneasca si Romania productiva. Politici necesare sa o inchidem”.

Puteti urmari conferinta integrala cu un click pe imaginea de mai sus.

 

Cateva dintre principalele idei ale speakerilor prezenti:

  • Mircea Turdean (Director General Farmec Cluj) – „Lanțurile de producție sunt rupte, ceea ce cumpăram de la Oltchim, cumpărăm acum de 3 ori mai scump din Germania sau Ungaria.
  • Ionut Dumitru (Președintele Consiliului Fiscal) – Nu există reduceri de taxe autofinanțate. Dacă am avea veniturile fiscale ale Bulgariei  (n.red – ca pondere în PIB), am avea surplus bugetar

”Ne-am axat pe reduceri de fiscalitate, dar cel mai mult se ia din impozitul pe muncă. Impozitul pe venit e mic, la TVA suntem printre statele cu cele mai mici cote- trecem de la o extremă la alta.Dacă vrem creștere economică sustenailă, pe termen lung, atunci să dăm bani la educatie, la sănătate, la investiții. Dar noi avem cele mai mici alocări din UE pe aceste domenii, plus că s-au înjumătățit cantitativ investițiile” – Ionut Dumitru

  • Grigore Filip (CEO Aerostar Bacau) – Nu există politici sectoriale pentru întreprinderile mari din România
  • Daniel Stancescu (CEO Adeplast): „Cu polistirenul nostru am lucrat la un spital din Austria, iar in Romania se pune problema interzicerii lui”
  • Gabriel Biris a exemplificat mai multi „bolovani” pe care statul ii pune in calea unei companii de productie, intre care: desi formularul 088 s-a eliminat, problemele de substanta raman, iar ANAF judeca, in continuare „intentia si capacitatea” unei firme, iar in functie de aceasta poate retrage in mod abuziv un cod de TVA.
  • Alexandru Petrescu (Ministrul pentru Antreprenoriat si Mediul de Afaceri): „Cadrul de reglementare a achizitiilor publice este total nepotrivit pentru participarea la targuri internationale”
  • Andreea Paul (Presedinte INACO) spune ca robotica si inteligenta artificiala sunt tendinte la nivel mondial. Romania s-ar putea orienta catre a sustine: medicina si biotehnologia, agricultura bio si turismul eco, combustibilii alternativi, industria aeronautica si feroviara, exploatarea metalelor rare.
  • Vasile Iuga (PwC si moderatorul conferintei):”Avem, azi, același număr de angajați ca în 2006, dar: în ultimii 10 ani, în industrie s-au pierdut 450.000 de locuri de muncă și a crescut numărul angajaților din IT, cu 80.0000, din comerț, cu peste 200.000, și din administrația publică,  cu 200.000”.”Capitalul străin reprezintă 8% din numărul de companii din România, are 40% din active, un sfert din angajați, 80% din exporturi și o productivitate de trei ori mai mare decat industria româneasca”

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.