STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Treasury-Bonds & Bills, Piata de Capital - BVB

Conferinta masa-rotunda pe tema Obligatiunilor Municipale, organizata de VMB Partners si BVB. (Download Prezentari)

PozaVMB_BVB

11 decembrie 2014 – Ramada Majestic, Bucuresti

 

Conferinta axata pe relansarea Obligatiunilor Municipale („Muni Bonds”) in Romania a fost organizata de catre cel mai vechi si mai mare consultant de pe piata locala – VMB Partners SA, impreuna cu Bursa de Valori Bucuresti. VMB Partners sunt cei care au dat startul acestui segment de piata financiara acum 13 ani cu celebrele (pe atunci) Mangalia si Predeal, iar Bursa de Valori Bucuresti este intr-o veritabila crestere de forma odata cu succesele unor mari privatizari din energie si cu managerul adus de la Varsovia.

 

Elefantul din magazinul de portelanuri(metafora proprie) adus direct sau indirect in discutie de mai toti participantii celor 2 largi paneluri este refinantarea Bucurestiului dupa 10 ani, la mijloc de an 2015, cu cele 500 de milioane de euro ale sale. Totusi, o piata functionala e necesar sa se dinamizeze pe o plaja mai larga de emisiuni, iar emisiunea-mamut ce se apropie sa dea doar tonul ca randament de referinta si conditii. Asa incat au fost prezentate o multime de bune practici din lumea larga, din regiune sau din tara, ca si importanta unui rating si nevoile de ajustari in cadrul de reglementare, sau in practicile administratiilor locale din Romania.

 

IFC – divizia de finantari private a Bancii Mondiale – a adus prin sefa biroului Bucuresti, doamna Ana Maria Mihaescu, un studiu de caz extrem de interesant, tocmai din Africa de Sud: Johannesburg 2004. Emisiune necesara pentru utilitati si infrastructura critica: electricitate, apa, canalizare, ca si pentru refinantarea unui imprumut vechi contractat in conditii restrictive. Iar piata bancara nu oferea (ca si la noi pe atunci) scadente indeajuns de indepartate pentru a fi corelate cu durata de viata – zeci de ani – a activelor investitiilor vizate (ce se intind pe mai multe generatii).

Acolo piata nu avea incredere intr-o emisiune de numai 2x 150 mil. dolari (mica pentru dimensiunea metropolei sud-africane), iar IFC-BM a avut o abordare inovatoare prin care – impreuna cu Banca de Dezvoltare a Africii de Sud – au creat practic si extins acest segment de piata: in loc sa devina „cumparator-ancora” a unei parti (sa spunem 10%-15) din emisiune, au GARANTAT partial (40%) – strict in plafonul Principalului, fara Dobanzi – intreaga emisiune, dand astfel INCREDERE investitorilor privati sa suprasubscrie emisiunea. Odata precedentul creat si rambursarile Municipalitatii onorate, piata s-a dezvoltat puternic in numai cativa ani.

VMB_BVB_photo2

 

Rezultatele acestei actiuni inovatoare au fost (citam IFC):

 

Beneficii pentru deţinătorii de obligaţiuni:

  • Recuperare sporită în caz de neplată
  • Reducerea probabilităţii de neplată

Rezultate pentru municipalitate

  • Ratingul obligaţiunii îmbunătăţite este AA-.za (Fitch), o majorare cu trei trepte a ratingului A-.za acordat obligaţiunii COJ simple.
  • Cererea de subscriere a depăşit oferta de 2,3 ori, demonstrând o solidă susţinere a pieţei atât pentru emitent, cât şi pentru structura îmbunătăţită.
  • Cererea puternică din partea investitorilor a permis un ecart mai mic (164 puncte de bază peste cotaţia de bază a Trezoreriei = 71 puncte de bază mai puţin decât pentru obligaţiunea negarantată cu termen de răscumpărare 6 ani emisă în aprilie 2004 – în pofida duratei mai mari de răscumpărare)
  • Un termen de răscumpărare mai mare îmbunătăţeşte profilul municipalităţii cu privire la serviciul datoriei.

 

Dezvoltarea pieţei financiare în Africa de Sud

  • O nouă clasă de active – creează un punct de referinţă, un reper pentru datoria municipală pe termen lung în RSA
  • Un nou instrument pentru DBSA, cu potenţial de aplicare şi în alte municipii.

 

Descarca aici Prezentare Ana Maria Mihaescu – IFC

 

Alba Iulia e un exemplu de succes local. Foarte coerent, City Managerul Nicolaie Moldovan, a prezentat „salba” de obligatiuni municipale (aranjate prin intermediul VMB Partners) si rolul lor major in transformarea orasului dintr-o ‘Cenusareasa’ (cu numai 15% canalizare realizata in urma cu doar cativa ani) in perla turistica nationala care e astazi, avand in centru Cetatea – numarul de turisti a explodat de la 32 de mii in 2007 la 400 de mii in 2014 !

Dragos Neacsu – managerul liderului de piata al fondurilor deschise (Erste Asset Management) – a aratat cat de subtire este oferta pietei din Romania pe ‘Muni Bonds’: abia cca. 1% din activele fondurilor locale sunt investite in prezent in acest instrument.

Si a amintit – de pe vremea cand dansul lucra in fruntea Trezoreriei Statului – ca Adriean Videanu (pe atunci Primar General al Bucurestiului) a fost sfatuit la randul sau sa nu aceseze dintr-o data intreg plafonul de datorie al Capitalei – emisiune cu rating pe piata externa, ci sa lase loc unor emisiuni subsecvente interne, care ar fi dezvoltat piata si ar fi colsolidat atat increderea investitorilor cat si segmentul Muni, ducand costurile de finantare tot mai jos.

 

Francesco Soldi (Moody’s) a accentuat  faptul ca existenta Ratingului la instrumentele sub-suverane (Muni Bonds) duce la largirea majora a bazei de investitori si la scaderea costurilor de finantare.

 

Descarca aici Prezentare Francesco Soldi – Moody’s 

 

La intrebarea unui jurnalist, doamna Dana-Mirela Ionescu, de la Raiffeisen Capital Investment, a explicat plastic de ce micii investitori „nu se inghesuie” pe piata primara sau secundara locala de obligatiuni municipale: pentru ca la noi acestea sunt structurate atipic, asemanator imprumuturilor bancare; in Vest, Muni Bonds sunt de obicei rostogolite, refinantabile la finele perioadei pentru care au fost emise si nu cuprind rambursari de principal pe parcursul perioadei.

Au fost si alte prezentari utile – juridice sau de piata – Cristina Reichmann de la CMS Cameron McKenna si Stefan Nanu director general la Ministerul Finantelor / Trezoreria Statului, iar din partea organizatorilor:  Presedintele BVB – Lucian Anghel si CEO VMB – Valentin Miron.

 

Descarca aici Prezentare Valentin Miron – VMB Partners

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.