STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, P.I.B. & STATISTICI, Politica Monetara & Inflatia

Conferinta CursDeGuvernare.ro – Aderarea la zona euro: Intre cararea scurta a deciziei politice si drumul greu al convergentei economice

PozaCursDeGuvernare_24feb2015

Cursdeguvernare.ro impreuna cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei au organizat, marti 24 februarie, o noua conferinta pe tema oportunitatii aderarii tarii noastre la zona euro. 

Desi indicatorii de convergenta nominala arata bine, convergenta reala tine Romania departe de a fi pregatita sa adopte moneda unica.

 

  • Valentin Lazea – Economist-sef al BNR: Ramane de vazut cum va juca Romania in ‘liga mare’, fara reformele structurale si asteptand prea mult de la politica monetara

Intrebarea lansata de Valentin Lazea este in ce masura factorul politic este dispus sa isi asume decizii nepopulare care sa pregateasca economia si societatea pentru adoptarea euro la orizontul 2019 – 2020:

– se asteapta totul doar de la relaxarea politicilor monetare si fiscale, mai putin de la reforme structurale si cresterea productivitatii;

„Problema este că înţelepciunea, secole întregi de management economic arată că nu prin politici fiscale şi monetare laxe se obţine creştere economică. Economiştii în general au abdicat de la învăţătura de secole care spune că nu asta e calea şi acum încearcă să fie mai deştepţi decât toate generaţiile trecute, aruncă la gunoi cărţile şi experienţele care spun că nu politica monetară şi fiscală laxe generează creşterea şi acum încearcă să reinventeze roata. Şi dacă economişti din toată lumea spun asta, şi ai noştri decidenţi spun că de ce să nu creadă chestia asta?” – spune Valentin Lazea.

– cat priveste cresterea economica, pentru a trece de palierul 2 – 2,5% catre un 3,5-4%, ar trebui ca politicile sa vizeze toti cei trei factori care dinamizeaza PIB-ul: capitalul (atragerea de investitii), forta de munca si productivitatea sub toate formele ei, inclusiv latura tehnologica. Doar stimulii monetari – dobanzi mici, sau fiscali – ajustari de impozite, favorizarea unor categorii de cheltuieli bugetare nu contribuie decat pe termen scurt si nesustenabil la cresterea economica.

 

Vizualizeaza prezentarea lui Valentin Lazea

 

  • Lucian Croitoru – Consilier al Guvernatorului BNR subliniaza o contradictie: Indicatorii nominali de convergenta vs libertatea economica

Pe indicatorii nominali de convergenta – dobanzile pe termen lung si inflatia sa fie scazute, datorie publica < 60% din PIB, deficit bugetar sub 3%, stabilitate curs de schimb – Romania arata bine. Insa cand mergem la libertatea economica si toleranta la coruptie, tara noastra nu performeaza bine. La una din intrebarile din sala, anume „de ce tari mai mici – precum Slovacia sau Letonia – au aderat de curand la euro, desi poate nu erau pregatite structural”, domnul Croitoru a accentuat ca aceste tari sunt cu cativa pasi inainte in ce priveste libertatea economica, clarificarea regimului proprietatii si controlul coruptiei. Acestea pot crea fundamentul adoptarii unei monede precum euro. Ori, Romania nu are aceste aspecte inca bifate.

Intrarea in euro nu ar trebui sa fie un obiectiv terminal, ci prilejul mentinerii unei competitivitati. Anterior, domnul Lazea spunea in discursul sau „cand esti in euro nu mai poti da inapoi de la reforme si de la competitivitate. Altfel, ar insemna sa intram si sa ne culcam pe o ureche, cum au facut Grecia sau Portugalia„.

 

Vizualizeaza prezentarea lui Lucian Croitoru

 

  • Ionut Dumitru – Presedinte Consiliul Fiscal: Cu cat trebuie sa crestem pentru a reduce decalajele fata de media europeana? Si cum reducem decalajele interne intre cele ‘2 Romanii’

Ionut Dumitru si-a inceput discursul prin combaterea unei teze economice care partial prinsese contur si in Romania, anume: de ce nu suntem lasati sa ne indatoram si sa facem deficite mai mari, pentru infrastructura si pentru a ne dezvolta? Teza s-ar putea dovedi extrem de periculoasa, din moment ce avem exemple din trecut, cu deficite mari in 2006- 2008: „ni se pare cumva ca am rezolvat problema infrastructurii?”

Prezentarea lui Ionut Dumitru se axeaza pe divergentele interne ale Romaniei, unde 5 sau 6 judete produc cam 40% din PIB-ul tarii. „Bucurestiul s-ar putea integra si maine in zona euro, dar ce facem cu restul tarii?” se intreaba in continuare economistul, subliniind nevoia de competitivate sustinuta a Romaniei, in ansamblul sau.

 

Vizualizeaza prezentarea lui Ionut Dumitru

 

  • Dan Badin, partener Deloitte, a sintetizat efectele la momentul aderarii tarilor europene la moneda unica

Exemplificand cu cifre, el a reflectat ce s-a intamplat cu rata inflatiei in primul an dupa aderarea unei tari, cu cifra de afaceri a IMM-urilor (de regula a scazut), precum si alte efecte de luat in calcul in pregatirea momentului.

– intre efectele pozitive ale aderarii la euro pentru o tara: crestere rating, crestere investitii straine, facilitare acces la finantare;

– dezavantaje: imposibilitatea de a folosi cursul de schimb si rata dobanzii ca instrumente monetare, cresterea inflatiei si, mai ales cresterea preturilor in anumite sectoare (servicii, imobiliare), cresterea costurilor cu forta de munca, fara o corelare cu productivitatea, scaderea vanzarilor IMM-urilor / magazinelor specializate.

Tocmai aceste dezavantaje si contextul incert la nivel european, au determinat Cehia, Polonia, Ungaria sa nu avanseze acum vreo data certa pentru intrarea in zona euro.

 

Vizualizeaza aici prezentarea lui Dan Badin

 

Pentru parcurgerea articolului CursdeGuvernare.ro si vizualizarea integrala a inregistrarii video a conferintei accesati acest link

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.