STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, EUROPA, Banci & BNR

Concluzia restructurării depozitelor din Cipru ale Bank of Cyprus: 42,5% din depozitele peste 100.000 EUR se convertesc în acțiuni, iar 5% în obligațiuni

Deponenţii băncii cipriote Bank of Cyprus vor primi în schimbul reținerii a 47,5% din sumele mai mari de 100.000 de euro aflate în conturi pentru recapitalizarea instituţiei de credit, acţiuni la bancă şi obligaţiuni convertibile în acţiuni.

Sursă: www.guardian.co.uk
Sursă: www.guardian.co.uk

Fonduri de 42,5% din depozitele care depăşesc 100.000 de euro vor fi folosite pentru recapitalizarea băncii, urmând ca în schimb să fie emise acţiuni la bancă, au decis preşedintele ţării, Nicos Anastasiades, şi troica creditorilor internaţionali. Totodată, deponenţii vor pierde încă 5% din sumele care trec de plafonul minim garantat, pentru care vor primi obligaţiuni convertibile, a declarat un oficial de rang înalt al băncii, citat de Wall Street Journal.

Activitatea Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din Cipru, este oprită de mai mult de patru luni, ca parte a unei restructurări a întregului sector bancar cipriot, una dintre condiţiile impuse de statele zonei euro şi FMI în schimbul unui program de ajutor financiar. Cipru a închis, conform planului, a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank, iar activele bune ale acesteia sunt preluate de către Bank of Cyprus.

Încheierea discuţiilor privind recapitalizarea băncii cu bani din depozitele clienţilor face posibilă ieşirea din procesul de restructurare până marţi sau cel târziu miercuri, au declarat surse apropiate situaţiei pentru publicaţia Cyprus Mail.

Oficialii ciprioţi vor să grăbească ieşirea băncii din restructurare, astfel încât banca centrală din Cipru să poată informa Banca Centrală Europeană (BCE), la şedinţa de joi a Consiliului Guvernatorilor, că Bank of Cyprus nu se mai află sub administrare specială şi să ceară ca instituţia de credit să poată trece de la finanţarea prin mecanismul de lichiditate de urgenţă al BCE la împrumuturi directe, la costuri semnificativ mai mici. Împrumuturile directe ar fi mai simple şi mai ieftine, întrucât dobânda BCE se situează la 0,5%.

În România, Cyprus Popular Bank deţinea filiala Marfin Bank România, în timp ce Bank of Cyprus opera prin intermediul unei sucursale. Marfin Bank România a preluat de la sucursala din România a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane euro şi active brute de 82 de milioane euro.

Banca Centrală a Ciprului a aprobat în 25 aprilie transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus, împreună cu lichiditatea şi creditele de retail şi pentru IMM-uri care să acopere valoarea pasivelor, în bilanţul filialei Cyprus Popular Bank, Marfin Bank, instituţie de credit înregistrată în România şi supravegheată de BNR. Marfin România a fost capitalizată de către Cipru cu 20 de milioane de euro.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.