STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL, Stiinta & Tehnologie

Concentrația de dioxid de carbon din atmosferă a atins un record istoric

  • Dacă temperaturile medii ale planetei Pământ vor crește cu 2 grade, vor fi mai multe zile cu caniculă, incendii, cicloane și taifunuri. Fauna va fi grav afectată, iar răspândirea bolilor accelerată.

Sursa: Digi24

Potrivit stației de meteorologie Maua Loa, din Hawaii, concentrația de CO2 din atmosferă este de peste 415 ppm (părți per milion), mult mai mare decât alte valori atinse vreodată în ultimii 800.000 de ani, dinainte evoluției la homo sapiens.

O altă perioadă din istorie când concentrația de CO2 a crescut foarte mult a fost în perioada Pliocen, acum 3 milioane de ani, când se presupune că temperaturile erau cu 2-3 grade mai mari ca acum.

Atunci, Arctica era acoperită de copaci, nu gheață, iar vara, temperaturile din nord ar fi ajuns la 15 grade Celsius.

Nivelul mare de CO2 din atmosferă – cauzat de arderea combustibililor și de tăierea pădurilor – împiedică Pământul să-și urmeze ciclul natural de răcire, blocând căldura în atmosferă, iar astfel temperaturile cresc, iar efectele sunt devastatoare.

Temperatura planetei a crescut deja cu 1 grad Celsius din cauza concentrației mari de CO2 și a altor gaze. Potrivit studiilor, dacă temperaturile vor crește cu 2 grade, vor fi mai multe zile cu caniculă, ceea ce reprezintă un risc major pentru sănătatea oamenilor.

De asemenea, incediile de vegetație se vor înmulți, iar fauna va fi grav afectată – cu aproximativ un milion de specii de animale aflate în risc de extincție. Cu toate astea, se vor înmulți țânțarii, ceea ce înseamnă că 27% din planetă va avea risc de malarie și alte boli asociate cu înțepăturile de țânțari.

În cazul în care temperaturile ar crește cu 3 sau 4 grade, am intra într-un stadiu de „Pământ seră”, ceea ce ar putea însemna că multe dintre zonele planetei nu ar putea fi locuibile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.