STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Servicii & Comert & Logistica, Telecom & IT-C & Online, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Companiile telecom din Europa pot plăti TVA statului român printr-o platformă de pe site-ul ANAF

Companiile europene care furnizează servicii electronice, telecomunicaţii, radiodifuziune şi televiziune vor putea plăti, de la 1 ianuarie, TVA datorată statului român pentru serviciile achiziţionate de consumatori după ce se înregistrează pe o platformă specială pe site-ul ANAF, transmite Mediafax.

PUBLICITATE-ONLINEDe la începutul anului viitor intră în vigoare modificările privind regulile TVA în cadrul Uniunii Europene în ceea ce priveşte furnizarea de servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune potrivit cărora serviciile furnizate de către o firmă către consumatorul final vor fi taxate în ţara în care consumatorul este stabilit sau are adresa permanentă sau reşedinţa obisnuită, numită „Statul Membru de Consum”, indiferent unde este stabilită compania care furnizează serviciile respective.

Transpunerea în legislaţia românească a acestor prevederi a fost aprobată printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului din februarie.

Astfel, ANAF pune la dispoziţia companiilor de profil un sistem denumit Mini One Stop Shop (M1SS), operaţional de la 1 ianuarie 2015, care va permite firmelor să se înregistreze, să depună declaraţii şi să plătească TVA datorat Statului Membru de Consum prin intermediul portalului web pus la dispoziţie de către Statul Membru de Identificare, de obicei statul membru în care compania şi-a stabilit activitatea economică, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Procesul este simplificat, întrucât nu mai e necesar ca firmele respective să se mai înregistreze în fiecare dintre statele în care datorează TVA, dar pot beneficia de servicii electronice prin intermediul Statului Membru de Identificare. Totodată, companiile vor fi taxate la rata TVA aplicabilă în Statul Membru de Consum.

Firmele se pot înrola în sistemul pus la dispoziţie de ANAF începând de miercuri, 1 octombrie. Acesta este opţional şi se adresează atât companiilor cu sediul în UE, cât şi celor din afara Uniunii. Pentru autentificare în sistem, companiile au nevoie de un certificat digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat, care trebuie înregistrat în prealabil pe site-ul ANAF.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.