STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica

Companiile energetice de stat au raportat în ultimii trei ani pierderi totale de 4,2 miliarde de lei

complex-energetic-olteniaCompaniile aflate sub autoritatea Ministerului Energiei au raportat în ultimii trei ani pierderi totale de 4,2 miliarde de lei, potrivit datelor prezentate de minister, informează Mediafax.

Astfel, în anul 2015, trei companii cu capital majoritar de stat aflate sub autoritate, respectiv Complexul Energetic Oltenia, Regia Autonomă de Activități Nucleare și Complexul Energetic Hunedoara, au raportat pierderi totale de 2,79 miliarde lei. Concret, Complexul Energetic Oltenia a raportat pierderi de 960,85 milioane lei, Regia Autonomă pentru Activități Nucleare a raportat pierderi în valoare de 168,27 milioane lei, iar Complexul Energetic Hunedoara a înregistrat pierderi de 1,66 miliarde de lei.

Pentru Compania Națională a Uraniului încă nu s-au aprobat situațiile financiare pentru anul 2015.

În 2014, pierderi totale s-au ridicat la 1,23 miliarde lei, respectiv Complexul Energetic Oltenia – 693,6 milioane lei, Compania Națională a Uraniului – 104,7 milioane lei,RATEN – 86 milioane lei și Complexul Energetic Hunedoara – 352 milioane lei.

În anul 2013, au fost raportate pierderi de 210 milioane lei, respectiv Complexul Energetic Hunedoara – 147,6 milioane lei și Electrocentrale Grup – 63 milioane lei.

Ministerul Energiei a organizat la începutul acestei săptămâni o sesiune de informare pentru angajații ministerului cu privire la Avertizorul de Integritate, în cadrul programului „Transparență în Energie”, derulat de minister alături de nouă organizații neguvernamentale partenere.

Programul își propune să identifice și să implementeze o serie de instrumente precum avertizorul de integritate, care să eficientizeze activitatea economică a companiilor.

„Avertizarea de integritate reprezintă raportarea sau furnizarea în interes public de informații de care o persoană ia cunoștință în timpul defășurării activității sale profesionale, privind acele acțiuni sau omisiuni care reprezintă o amenințare la adresa sau care prejudiciază interesul public. Avertizarea de integritate, ca instrument, are rol principal de prevenție, nu se constituie într-un instrument de șantaj și nici nu îl expune pe cel care furnizează o astfel de sesizare. Ea are menirea de a proteja interesul public. Această sesizare vine de la o persoană din interiorul sistemului, din interiorul instituției”, a declarat Iulia Coșpănaru, directorul adjunct al Transparency International Romania.

Totodată, în cadrul workshopului s-a pus accentul pe identificarera riscurilor și căutarea celor mai bune soluții de remediere a unor posibile cazuri de corupție. „Există ceea ce se numește cifra neagră a criminalității, acele situații care nu sunt niciodată descoperite, niciodată identificate, pentru că nu are cine să le scoată la iveală. În lipsa unui avertizor de integritate, respectiv a unei persoane responsabile care să spună ce se întâmplă în spatele ușilor închise, ele rămân total necunoscute. Importantă este identificarea riscurilor pe care aceste situații le generează și căutarea soluțiilor de remediere pentru ca riscurile să fie limitate sau chiar înlăturate”, a mai spus Coșpănaru.

Sesiunea de informare pentru Avertizorul de Integritate este parte din proiectul inițiat de Ministerul Energiei, Transparență în Energie, prin care, cu ajutorul a nouă ONG-uri din România, are în vedere transparentizarea companiilor aflate sub autoritatea ministerului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.