STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, EUROPA, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Integrare EUROPEANA

Companiile britanice mari nu isi doresc un eventual Brexit

brexitNu doar politicienii din Regatul Unit sunt divizati in pro si contra iesirii tarii din Uniunea Europeana (UE), ci si companiile. Daca majoritatea companiilor mari britanice pledeaza pentru mentinerea in cadrul Uniunii, 41% dintre firmele mici isi doresc Brexit.

Intr-o scrisoare deschisa, companiile mari din Marea Britanie aduc argumente impotriva parasirii spatiului comunitar. Este vorba despre o scrisoare semnata de 36 de presedinti si directori generali din cele mai mari companii reprezentate in indicele FTSE-100 al Bursei din Londra, cu cea mai mare capitalizare pe piata de capital londoneza. Acestora li se alatura alti 162 de semnatari proveniti, de asemenea, din companii importante. Mesajul este unul singur: o eventuala iesire a Marii Britanii din UE ar ameninta locurile de munca si ar pune in pericol economia.

„Parasirea UE ar descuraja investitiile, ar pune in pericol piata muncii, ar periclita economia. Marea Britanie va fi mai puternica, mai sigura si mai bogata daca ramane membra a Uniunii”, sustin semnatarii scrisorii, preluata de presa internationala. Potrivit acestora, firmele britanice au nevoie de un acces nerestrictionat la piata europeana de 500 de milioane de persoane „pentru a putea continua sa creasca, sa investeasca si sa creeze locuri de munca”.

Desi unii politicieni au sustinut ca acordul obtinut de premierul David Cameron la negocierile de la Bruxelles are valoare doar pe hartie, reprezentantii marilor companii sunt de parere ca UE si-a asumat fata de Londra un angajament de care trebuie profitat: „in urma renegocierii conduse de premier, credem ca e de preferat pentru Marea Britanie sa ramana intr-o Uniune Economica reformata”. Nici Conferedatia Sindicatelor Britanice nu doreste iesirea Marii Britanii din Uniune.

Printre cei care au semnat scrisoarea deschisa se regasesc seful Vodafone, Vittorio Colao, cel al Marks&Spencer, Marc Bolland, si directorul general al BT Group, Gavin Patterson. Printre cei care nu au semnat scrisoarea se numara Tesco, Sainsburby’s sau Barclays. Conducerea Tesco a precizat, intr-o declaratie, ca „referendumul din 23 iunie este ocazia ca britanicii sa isi expuna pozitia” fata de Brexit si ca, indiferent de aceasta decizie, compania se va concentra, in continuare, asupra servirii interesului clientilor. Purtatorul de cuvant al Sainsbury’s a afirmat ca este vorba despre o „organizatie apolitică”, iar votul reprezintă o „chestiune in interesul poporului britanic”.

De cealalta parte, multe dintre firmele mici militeaza pentru Brexit. Mai exact, aproape 41% dintre companiile mici isi doresc ca tara sa nu mai fie membra a UE, intrucat nu aduce beneficii companiilor, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Federatia Micilor Afaceri (Federation of Small Businesses-FSB) si preluat de Reuters. Cercetarea arata ca 47% dintre cei intervievati vor ca Marea Britanie sa ramane in Uniune, in timp ce 10,7% sunt indecisi.

Firmele mici se plang de birocratia cu care se confrunta din cauza Uniunii, de reglementarile referitoare la afaceri, la sanatate si siguranta. Potrivit aceluiasi sondaj, numai 41% dintre cei intervievati se considera informati in legatura cu votul, din punctul de vedere al afacerilor.

Sondajul mai arata ca, cel mai probabil, femeile vor sustine intr-o mai mare masura ramanerea in UE comparativ cu barbatii.

Membrii FSB, care vor vota cel mai probabil in favoarea ramanerii in UE, sunt firme ce desfasoara operatiuni de export-import cu UE, care angajeaza personal din alte state ale Uniunii, precum si din Scotia, Londra si Irlanda de Nord. Totusi, membrii Federatiei ar dori, in schimbul ramamnerii tarii in UE, imbunatatirea relatiilor comerciale cu restul lumii, dar si cu UE si statele membre.

Pentru majoritatea afacerilor din Marea Britanie, o eventuala parasire a Uniunii de catre Regatul Unit reprezinta o sursa majora de ingrijorare, mai ales ca o astfel de decizie ar fi insotita de incertitudini privind impactul asupra business-urilor, ceea ce ar fi devastator pentru economia tarii, scrie Gregor Irwin, economist -sef la Global Counsel, intr-un raport realizat in vara lui 2015.

Autorul studiului, care analizeaza nu doar impactul unui eventual Brexit asupra economiei tarii, ci asupra economiei intregii Uniuni, arata ca sunt zece canale de impact, la care sunt expusi toti membrii UE, dar in proportii diferite: comertul in cadrul UE; investitiile straine directe; liberalizarea si reglementarile; politicile industriale; imigratia; serviciile financiare; politicile comerciale; inflenta internationala; bugetul; incertitudinea.

Irwin sustine ca in timp ce impactul cel mai puternic al unei eventuale iesiri din Uniune a Marii Britanii ar avea loc asupra economiei tarii, nu sunt indoileli ca o astfel de decizie va avea un impact semnificativ si asupra celorlalte state membre UE.

Un raport recent al Centrului de Cercetare Economica si pentru Afaceri de la Londra arata ca scenariul Brexit ar pune in pericol afaceri in valoare de 466 miliarde de lire sterline, echivalentul a 670 miliarde de euro, pe care Regatul Unit le intretine cu tarile din UE si de pe alte continente.

Statutul de membru UE asigura Marii Britanii un acces facil la cele 27 de piete din interiorul Uniunii, dar ii da sansa de a intretine relatii comerciale si cu alte 68 de state cu care Uniunea are semnate acorduri in acest sens, potrivit aceluiasi studiu, preluat de Bloomberg. Doua sondaje recente in randul populatiei britanice au aratat ca numarul persoanelor care vor ramanerea in UE a scazut, de cand Guvernul a decis sa modifice textul intrebarii care va fi adesata votantilor.

Unul dintre sondaje a fost comandat de postul ITV si arata ca 49% dintre britanici opteaza pentru ramanerea in UE, in timp ce 41% sunt pentru varianta Brexit. Un referendum prin care se va decide ramanerea sau iesirea din proiectul european va fi organizat in luna iunie a acestui an.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.