STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, EUROPA

Comisie din Camera Lorzilor: Guvernul UK nu poate declanșa Brexit-ul fără acordul Parlamentului

Sursa: cursdeguvernare.ro

Guvernul nu va putea declanșa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona (pentru retragerea din UE) decât cu aprobarea parlamentului, potrivit unui raport al Comisiei constituționale din Camera Lorzilor citat de Bloomberg.

Neconsultarea parlamentului înainte de notificarea UE ar fi o decizie neadecvată, spune Comisia, crea atrage atenția că referendumul din 23 iunie a fost unul legal, dar consultativ.

“Constituția noastră este construită pe principiul suveranității parlamentare și decizia de a acționa ca urmare a referendumului ar trebui să fie luată de Parlament”, a precizat președintele comisiei, Ian Lang, într-o declarație făcută marți.

“Parlamentul și guvernul vor trebui să lucreze împreună pentru a se asigura că Regatul Unit va obține cel mai bun rezultat posibil atunci când se va retrage din UE. Prin urmare, este important ca parlamentul să joace un rol-cheie în monitorizarea negocierilor Brexit odată ce Articolul 50 este declanșat. “

Prim-ministrul Theresa May se apropie sub o presiune tot mai mare pentru a dezvălui atunci când ea intenționează să declanșeze articolul 50, ceea ce ar duce la ieșirea din UE, Regatul Unit în termen de doi ani. Mai a spus că se angajează să Brexit, dar nu va invoca clauza de ieșire, înainte de sfârșitul anului.

Executivul britanic susține în continuare că declanșarea ieșirii din Uniune îi aparține în exclusivitate.

Marți, după ce raportul Comisiei a fost făcut public, o purtătoare de cuvânt a premierului Theresa May, Helen Bower, a declarat că executivul “are o opinie diferită” de cea a grupului din Camera Lorzilor – decizia aparține guvernului, nu parlamentului.

“Ambele camere ale Parlamentului au decis să lase poporului britanic decizia cu privire la rămânerea în Uniunea Europeană”, a declarat Bower. “Acum trebuie să punem în aplicare această decizie”.
Citeste continuarea pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.