STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri, Asigurari & Pensii Private

Comisia juridică a Camerei a aprobat solicitarea DNA privind ASF

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, solicitarea DNA de a pune la dispoziţia procurorilor o serie de documente în legătură cu ASF, decizia comisiei urmând a fi transmisă Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, potrivit Mediafax.

dna_27617100 (2)Documentele solicitate vizează Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a redus numărul membrilor board-ului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a impus o serie de criterii profesionale, prin care s-ar fi urmărit protejarea intereselor firmei de asigurări Carpatica.

Comisia juridică s-a întrunit, marţi dimineaţă, la ora 8.00, pentru a discuta solicitarea DNA, în condiţiile în care procurorii ceruseră ca documentele să le fie puse la dispoziţie până la ora 12.00. Comisia a decis în favoarea solicitării DNA, cu majoritate de voturi.

Luni însă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zonea, declara că a fost mandatat de Biroul Permanent să discute cu procurorul general şi ministrul Justiţiei în legătură cu solicitarea DNA privind ASF, deoarece modul de comunicare nu este corespunzător, iar Comisia juridică va da un punct de vedere.

Zgonea a arătat că toţi liderii, indiferent de culoarea politică, sunt „un pic preocupaţi” de faptul că votul, amendamentele şi dezbaterile din comisii sunt „sub protecţia articolului 72 din Constituţie”.  „Vrem să ştim care este fondul acestui dosar, dacă el se referă la articolul 72 din Constituţie, atunci este neconstituţional, dacă se referă la alte chestiuni, toate datele vor fi puse la dispoziţie, ca de obicei”, a adăugat Zgonea.

DNA a trimis o adresă către Camera Deputaţilor prin care se arată că, „în conformitate cu dispoziţiile art.169 şi art. 170 din CPP, s-a dispus prezentarea şi predarea de către instituţia Camera Deputaţilor a următoarelor înscrisuri”, menţionându-se proiectul de ordonanţă privind ASF, împreună cu toate înscrisurile, inclusiv amendamentele depuse, rapoartele întocmite de comisii, avizele date de comisii, înregistrările audio şi procesele-verbale ale şedinţelor comisiilor, precum şi identitatea persoanelor care au participat la şedinţele respective.

DNA mai solicită Camerei Deputaţilor şi documentele care reflectă circuitul înscrisurilor deţinute de Camera Deputaţilor privind aprobarea proiectului de lege şi copia după Registrele de corespondenţă cu privire la corespondenţa purtată de către Camera Deputaţilor şi către organisme în legătură cu acest proiect.

În cazul în care Parlamentul şi Guvernul nu vor transmite DNA documentele solicitate în dosarul Carpatica, procurorii ar putea să solicite ridicarea acestor acte.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.