STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, P.I.B. & STATISTICI

Comisia Europeană reduce puternic prognoza de creştere economică a României, până la 3,6%. De vină este căderea consumului

Previziunile de toamnă ale Comisiei Europene coboară serios prognoza de creştere economică a României, de la 4,1% în iulie, la 3,6%. În vară, Comisia coborâse prognoza de creştere la 4,1% de la 4,5% în luna mai.

„Boomul economic din România se estompează în 2018. Creşterea relă a PIB a încetinit până la 4,3% şi 4,2% în primul şi al doilea trimestru şi este de aşteptat ca declinul să se accentueze. Pe întreg 2018 creşterea estimată este de 3,6%”, arată raportul Comisiei.

De vină pentru această încetinire este consumul, care slăbeşte. Acest lucru se întâmplă pentru că inflaţia, care rămâne foarte sus, roade din venitul disponibil al populaţiei. Investiţiile rămân şi ele sub previziuni, comentează documentul citat.

Pentru rata anuală a inflaţiei, prognoza este de scădere pe finalul anului – 4,3%, de la 4,4% în prognoza din iulie. BNR estimează o inflaţie de 3,5% (plus minus un punct procentual).

SURSA: Ziarul Financiar

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.