Comisia Europeană pregătește o metodă pentru analiza calității alimentelor

3 august 2017 08:51

Comisia Europeană (CE) pregătește o metodă comună pentru a analiza dacă calitatea alimentelor este mai redusă în unele state membre, așa cum se arată în mai multe studii și cum susțin unii lideri ai țărilor din blocul comunitar, potrivit EUobserver, informeaza Mediafax.

„Lucrăm la o metodă pentru îmbunătățirea testării produselor alimentare astfel încât statele membre pot discuta această problemă pe baze științifice care sunt aceleași pentru toate”, a declarat, pentru EUobserver, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand.

CE va începe marți, 25 iulie, un dialog cu producătorii și retailerii pentru a discuta concret cum să lucreze asupra acestei probleme, a adăugat Wigand.

Mai mulți lideri din statele din Europa Centrală și de Est susțin că există un dublu standard al alimentelor, fiind vândute produse de o calitate inferioară consumatorilor din țările mai sărace din blocul comunitar.

Joi, premierul slovac Robert Fico va discuta problema standardului dublu la alimente cu liderul Comisiei Europene, Jean-Claude Junkcer. Subiectul a fost deseori pe agenda grupul de la Visegrad, format din Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia.

O echipă din România formată de specialiști din Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) s-a deplasat, în iunie, în Belgia, Olanda şi Germania, pentru a preleva produse alimentare din magazinele Lidl, Kaufland şi Delhaize (Mega Image) în vederea realizării studiului comparativ al produselor alimentare susceptibile de dublu standard, a anunţat Ministerul Agriculturii.

După revenirea în ţară, aceeaşi echipă a efectuat acţiuni de prelevare a produselor identice prelevate din Belgia, Olanda şi Germania, comercializate pe piaţa din România.

„După finalizarea analizelor de laborator şi emiterea buletinelor de analiză se va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ, raport ce va fi adus la cunoştinţa opiniei publice”, precizează MADR.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor (InfoCons) a organizat un studiu cu privire la existența standardului dublu de calitate între produsele comercializate în România și aceleași produse comercializate în alte țări, în urma căruia au fost identificate două produse cu diferențe în lista de ingrediente și valori nutriționale, respectiv băutura Fanta Portocale și Milka Ciocolată cu lapte.

În cazul băuturii răcoritoare, în urma analizei produselor din trei țări, au fost sesizate diferențe cu privire la conținutul de suc de fructe. În România, conținutul este de minim 5% suc de portocale, din concentrat. În Marea Britanie, Fanta conține 3,7% suc de portocale și 1,7% suc de citrice, din concentrat (5.4%), iar în Spania, băutura are 8% suc de portocale, din concentrat.

O altă diferență sesizată este reprezentată de numărul de aditivi alimentari, în produsele din România regăsindu-se 5 aditivi, în cele din Marea Britanie 8 aditivi și în Spania 10 aditivi.

În ceea ce privește produsul Milka Ciocolata cu lapte alpin, în urma analizei produselor din două țări, principala diferență vizează numărul de aditivi alimentari. „Astfel, la produsul din România a fost adăugat suplimentar, pe lângă lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta având rolul de a înlocui parțial ingredientul de o calitate superioară, dar mai costisitor, „unt de cacao” ”. se arată în comunicatul transmis de InfoCons.

„Cele două produse, chiar dacă aduc același aport caloric, 530kCal/100g, prezintă mici diferențe în ceea ce privește conținutul de nutrienți. Constatăm astfel că, deși conținutul de grăsimi este mai mic în cazul produsului găsit pe piața din România, respectiv 29g/100g, comparativ cu 29,5g/100g ce se regăsesc în produsul din Spania, acesta ascunde în fapt o cantitate mai mare de grăsimi saturate, respectiv 18g/100g, comparativ cu 17,5g/100g. Făcând diferența, reiese un conținut diminuat al grăsimilor bune din produsul comercializat în România, respectiv 11g/100g, față de produsul echivalent din Spania (12g/100g)”, potrivit studiului.

Diferențe pot fi sesizate și în ceea ce privește conținutul de glucide (mai mare la produsul comercializat în România), de proteine (mai mic la produsul comercializat în România) și sare (mai mic la produsul comercializat în România), precizează InfoCons.

Distribuiți articolul

Etichete:

Scrie un comentariu


Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
×
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
FIŞIERE COOKIE NECESARE
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
Afisează modulele cookie necesare
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
Afisează modulele cookie necesare
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
Afisează modulele cookie necesare
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră.