STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Comisia de buget: Pensiile, scutite de CASS. Cele sub 2.000 de lei, scutite de impozit pe venit

rp_palatul_parlamentului-300x208.jpgComisia de buget a adoptat, miercuri, un raport favorabil asupra proiectului de lege care vizează modificarea Codului Fiscal pentru ca pensiile mai mici de 2.000 de lei să beneficieze de eliminarea impozitului pe venit şi plata CASS, informează Mediafax.

Preşedintele Comisiei, deputatul Viorel Ştefan, noul ministru al Finanţelor Publice, a depus un amendament potrivit căruia pensiile mai mici de 2.000 de lei beneficiază de eliminarea impozitului pe venit de 16%.

„Vorbim despre un angajament electoral pe care îl veți regăsi și în programul de guvernare depus la Parlament și care țintește neimpozitarea veniturilor realizate din pensii sub 2.000 de lei pentru toate categoriile de pensionari, inclusiv pentru cei care realizează integral sau parțial venituri din pensii câștigate în străinătate, pe de o parte. Pe de altă parte, eliminarea în integralitate a obligației pensionarilor de a plăti contribuții sociale de asigurări de sănătate și reglementarea obligației ca fondul Casei de Asigurări de Sănătate să fie compensat prin transfer de la bugetul de stat în legătură cu impactul care se creează prin această măsură”, a declarat, după ședința comisiei, Viorel Ștefan.

Raportul asupra proiectului de lege cu 14 voturi „pentru” şi 7 voturi „împotrivă”.

Raportul adoptat de Comisia de buget va fi dezbătut şi votat joi, în sesiune extraordinară, Camera Deputaţiilor fiind for decizional.

În forma adoptată de Senat, proiectul de lege prevedea că „pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depăşeşte valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stablit pentru anul fiscal respectiv. Contribuţia se suportă de la bugetul de stat”.

De asemenea, iniţiativa legislativă viza şi persoanele fizice preluate în plată de către Casa Naţională de Pensii Publice. „Pentru persoanele fizice preluate în plată de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritorial de pensii, şi de către casele sectoriale de pensii, baza lunară de calcull al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Contribuţia se suportă de la bugetul de stat”, potrivit sursei citate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.