STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, Finantari UE & Granturi

Comisarul Corina Crețu spune că România a pierdut finanțări pe Transporturi cam cât ar fi costat o autostradă Pitești-Sibiu

Autor: Vladimir Ionescu – Cursdeguvernare.ro

România pierde 1 miliard de euro în domeniul transporturilor, bani care ar fi putut fi cheltuiți în exercițiul financiar 2007-2013, afirmă comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu. Din această sumă, în funcție de relief s-ar fi putut construi între 100 și 200 de kilometri de autostradă în funcție de relief, spune comisarul european.

Distanța dintre Pitești și Sibiu este de 155 de km.

“Transportul este slăbiciunea pe care noi am avut-o în ultimii 10 ani. Este ţara care are cel mai scăzut procent în domeniul transporturilor vorbesc. Am primit doar 77% din facturi pentru suma alocată domeniului transporturilor. Pentru perioada 2007-2013, din păcate, vom avea 1 miliard de euro pierderi doar din domeniul transporturilor”, a afirmat luni comisarul european Corina Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de București, citată de News.ro.

Comisarul Corina Crețu a anunțat luni că a discutat cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, despre actualul exercițiu financiar, 2014-2020, în care mai avansat proiect cu finanțare europeană, ”proiectul fanion” Sibiu- Piteşti, este încă în faza studiului de fezabilitate.

Comisarul european a mai afirmat că printre proiectele prioritare ar trebuie să se numere centura Bucureştiului, metroul spre Otopeni sau drumul Ploieşti – Bacău.

“Ar trebui să avem mai multe proiecte începute simbolic, pentru că o dată început chiar dacă vom inaugura în această perioadă doar câteva loturi, fiecare guvern care va veni va fi obligat să le continue pe celalate exerciţii financiare”, a explicat Corina Creţu.

“Croaţia, care a intrat în UE în 2013, a făcut în trei ani 300 de kilometri de autostradă, exact cât am făcut noi în 10 ani”, a precizat comisarul Corina Creţu.

Comisarul european a mai spus că România a avut la dispoziţie, în total, fonduri europene de 19 miliarde de euro pentru perioada 2007- 2014, din care pierde 2 miliarde de euro, dar numai pentru faptul că Bruxelles-ul a acceptat ca proiectele nefinalizate în exercițiul 2007-2014 să fie finanțate și în următorul exercițiu financiar.

“Estimările noastre sunt că absorbţia ar fi undeva între 90%-91%, poate dacă nu sunt corecţii foarte mari. Înseamnă că 17 miliarde de euro au intrat în economia reală a României. Această absorbţie din ultima perioadă a fost făcută deoarece am fazat multe proiecte, ceea ce înseamnă că nu a trebuit să fie daţi bani înapoi”, a completat Corina Creţu.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.