STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Buget & Finantare Deficit, Sanatate & Farma

CNAS va plăti 131 mil. euro din bani publici pentru tratamentul românilor în străinătate

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi-a bugetat că va plăti, în 2014, 131 de milioane de euro din fonduri publice pentru tratamentul românilor în străinătate.

medic-publimedia-shutterstockRomânii pot alege să se trateze în orice stat din Uniunea Europeană, iar în acest caz statul român decontează serviciile la nivelul tarifelor din România, potrivit unei directive europene din 2011.

Românii aleg tratemente în străinătate pentru afecţiuni grave din domeniul oncologiei, neurochirurgiei, chirurgiei cardiovasculare, transplantului sau chi­rurgiei pediatrice, iar principalele state unde românii aleg să se trateze sunt Austria, Germania sau Turcia.

Situațiile în care se poate face decontarea tratamentelor românilor în străinătate:

  • Pentru urgenţe medicale apărute în timpul concediilor, pentru cei care studiază sau lucrează în UE dacă sunt asiguraţi în Ro­mânia, având cardul de sănătate emis de către casele judeţene de asigurări;
  • Pentru tratament planificat aprobat de casele de sănătate.

De asemenea, numărul celor care aleg să beneficieze de tratament în alte state este tot mai mare în condiţiile în care alternativele private sunt extrem de puţine în ţară. Potrivit ZF, suplimentar, pacienţii români cheltuiesc, din banii proprii, cel puţin 100 de milioane de euro, pentru terapii în străinătate.

Procedură de infringement

Ca urmare a acelei directive europene din 2011, românii aveau dreptul să se trateze în orice stat membru UE fără aprobarea de la casa de sănătate, însă autorităţile din România au întârziat aplicarea acestei măsuri, astfel că la finalul lunii ianuarie, Comisia Europeană a declanşat o acţiune de infringement.

Ministerul Sănătăţii arată că acţiunea de infringement a fost de necomunicare şi nu a fost legată de modul de implementare, deoarece, conform unei hotărâri recente de guvern, persoanele asigurate în România vor putea să-şi deconteze serviciile medicale pe care le accesează în alte state fără  o aprobare prealabilă de la casele de sănătate.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.