STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Telecom & IT-C & Online, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale

Cluj: Primul incubator digital din România va ajuta companii din domeniul IT să se dezvolte

Primul incubator digital din România, care ajută la dezvoltarea companiilor din domeniul IT şi inovării aflate la începutul activităţii, a fost lansat în cadrul Parcului științific și tehnologic Tetapolis din Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul SC Tetarom, societatea care administrează parcurile industriale din judeţul Cluj, Viorel Găvrea, a declarat, marți, că în cadrul Tetapolis funcționează și un laborator de fabricare, dotat cu utilaje în valoare de 500.000 de euro, care ajută companiile incubate să dezvolte prototipurile produselor pe care vor să le lanseze pe piață.

„Parcul științific și tehnologic Tetapolis, proiect al Tetarom, a lansat oficial primul incubator digital din România, care are rolul de a ajuta la dezvoltarea, pe o perioadă limitată, a companiilor din IT şi inovare aflate la început. Realizat în parteneriat cu Asociația Internațională a Parcurilor Științifice (IASP), UTCN și Primăria Cluj-Napoca, incubatorul digital are deja 4 echipe care funcționează aici, acestora urmând să li se adauge alte 30 de companii. Incubatorul digital ocupă o suprafață de 1.000 mp, în cadrul lui funcționând și un laborator de fabricare, dotat cu utilaje în valoare de 500.000 de euro, care ajută companiile incubate să dezvolte prototipurile produselor pe care vor să le lanseze pe piață”, a spus Găvrea.

Potrivit acestuia, printre companiile din cadrul incubatorului se numără Braintronix, o echipă de români care locuiau în Franța și au revenit în țară pentru a fi incubați în parcul științific și tehnologic, unde au intrat deja în producție specializată în livrarea de roboți programați cu inteligență artificială.

„O altă companie, Telios dezvoltă un proiect de telemedicină generală implementat inițial pentru SUA și care a reușit să reducă cu 90% incidența apelurilor la urgență în statul California. Medicul neurolog Bogdan Florea, care a descoperit activitatea creierului când se credea că este în moarte cerebrală, vrea să realizeze în incubatorul digital prototipul unui aparat EEG care să poată citi această a șasea stare. Echipa Pony Car Sharing a produs și a instalat pe mașinile lor o cutie neagră care colectează toate datele din trafic în cadrul unui proiect IoT (internet of things)”, explicat Găvrea.

Directorul Tetarom a subliniat că incubatorul digital va permite, ulterior, trecerea la incubatorul virtual, pentru susţinerea unor start-up-uri din lumea virtuală, unde costurile sunt reduse.

Tetapolis este primul parc știintific şi tehnologic din România, lansat în noiembrie 2016, în urma unei finanțări de 60 de milioane de euro din fonduri europene. Proiectul include birouri și laboratoare de cercetare, structuri complete de incubare, săli de conferințe, spații expoziționale, parking și construcții dedicate activităților sportive și de relaxare și urmărește să devină un hotspot al regiunii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.