STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Mihai Bogza, CIS: „Mediul de afaceri isi doreste stabilitate politica”

Mihai Bogza, CIS1Mediul de afaceri isi doreste stabilitate politica, adica predictibilitate in ceea ce priveste masurile ce se iau pe plan economic, sustine Mihai Bogza, presedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS).

„Mediul de afaceri isi doreste o anumita stabilitate politica, aceasta fiind una dintre premisele stabilitaii economice. Ne dorim sa avem predictibilitate in ceea ce priveste masurile care se iau pe plan economic si, ca atare, privim cu o oarecare ingrijorare schimbarile politice si efectele care s-ar putea petrece in mediul economic”, a declarat Mihai Bogza, presedintele CIS, in cadrul conferintei privind transparenta decizionala, organizata chiar de catre Consiliu.

Declaratiile sale vin pe fondul scandalului intre partenerii de guvernare, social-democrati si liberali, pe tema remanierii guvernamentale, discutii ce risca sa arunce in aer alianta USL. Ieri, seful PNL, Crin Antonescu, declara ca, in conditiile in care premierul Victor Ponta nu a acceptat de doua saptamani propunerea liberalilor privind structura Guvernului cu Klaus Iohannis vicepremier si ministru de Interne, PNL prefera sa se retraga de la guvernare.

Oricum, indiferent ca este actualul guvern, unul remaniat sau cu o componenta complet schimbata, mediul de afaceri are aceleasi doleante catre Executiv. Punctual: „ne-am dori sa stim despre o noua taxa cu foarte mult timp inainte. (..) Exista o lege care spune ca orice noua modificare legislativa, orice majorare de impozite trebuie anuntata cu sase luni inainte. Este nevoie de consultare inainte de adoptarea unor noi taxe”, sustine Mihai Bogza.

Pe de alta parte, o regula a Uniunii Europene, legiferata si de Romania, este aceea „ca orice taxa noua trebuie sa se aplice de la inceputul unui nou an calendaristic, in asa fel incat bugetele sa fie construite pe baza unei cunoasteri a regimului de impozitare”, adauga presedintele CIS, care subliniaza, totodata, ca fiecare modificare, poate aduce pierderi unei companii sau si mai rau sa i le adanceasca, in cazul in care este in aceasta situatie.

In conditiile unei cresteri economice anuntate de peste 3%, in 2013, Mihai Bogza se intreaba retoric de ce mai era necesara o noua presiune pe mediul de afaceri, mai exact, „nu se intelege de ce a fost nevoie de o presiune suplimentara pe mediul de afaceri prin taxa pe constructiile speciale si prin majorarea accizei la carburanti”.

CIS ii reuneste pe cei mai importanti investitori straini din Romania, avand ca membri 118 companii multinationale, ale caror investitii cumulate reprezinta circa 35 miliarde de euro, aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 si pana in prezent.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.